Predstavljeno pet naslova za ovogodišnju nagradu “Meša Selimović”

Danas je u Općini Tuzla održana konferencija za medije, povodom objavljivanja naslova pet romana koji su ušli u uži izbor za Nagradu “Meša Selimović”. Ljubitelje knjige i ove godine očekuje zanimljiv i sadržajan program književnih susreta.

Ova prestižna nagrada za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini, na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, dodijeliće se na 14. Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis”. Selektori su u aprilu ove godine odabrali 15 romana. Stručni žiri kojim predsjedava Julijana Matanović, čine Enes Karić, Ahmed Burić, prošlogodišnji dobitnik nagrade Ahmed Popović, i Hadžem Hajdarević.

“Žiri je imao dosta ugodan, ali i težak posao da broj knjiga svede na pet. Na osnovu onoga što su članovi žirija predstavili izabrani su romani, Svetislav Basara – Gnusoba, Miljenko Jergović – Rod, posthumno objavljeni roman Mirko Kovač – Vrijeme koje se udaljava, Ivan Lovrenović – Nestali u stoljeću i Damir Šabotić – Nađi me“, kazao je Hajdarević.

Kako je kazano ovom prilikom, svi kandidovani romani su izuzetna ostvarenja. “Ono što mi iz naše perspektive možemo primjetiti, nažalost sve manje romana dolazi iz Bosne i Hercegovine. Razlog je jednovstavan, jer je odnos svih nivoa vlasti prema knjizi totalno razočaravajući, ali to su neke druge teme“, dodao je član žirija Hadžem Hajdarević.

14. Međunarodni književni susreti “Cum grano salis”, održat će se od 4. do 6. septembra u Tuzli. U okviru programa, i ove godine će biti predstavljen prošlogodišnji pobjednik “Karnera“ crnogorskog autora Milorada Popovića. Pored ovoga između ostalog, biće upriličena izložba „Pisci BiH u djelima likovnih umjetnika“, kao i književno veče sa Bekimom Sejranovićem.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*