Beograd, 3. marta 2016. - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj na konferenciji za novinare SRS-a. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Iznošenje žalbe na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju 13. decembra

Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale, pravnim nasljednikom Haškog tribuala, 13. decembara će biti iznesena žalba na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine, javlja BIRN, prenosi novinska agencija Fena. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

U odluci koju potpisuje predsjednik Mehanizma Teodor Meron (Theodor Meron) navodi se da će Tužilaštvo u Hagu imati sat vremena da iznese žalbu, nakon čega će odbrana imati isti period da odgovori na žalbu.

Optuženik Vojislav Šešelj ranije je najavio da neće prisustvovati iznošenju žalbe, a Mehanizam za međunarodne tribunale mu je postavio pravnog zastupnika.

U odluci o postavljanju pravnog zastupnika Meron je naveo da će ta osoba imati pravo da štiti isključivo proceduralna prava optuženog Vojislava Šešelja tokom rasprave. Taj pravni zastupnik neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da, kako se navodi, “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”.

Haški tribunal je većinom glasova 31. marta 2016. godine prvostepeno oslobodio Vojislava Šešelja krivice za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Optužnica Šešelja tereti za progon nesrpskog stanovništva na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao i za zločine protiv čovječnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*