SAD: Savezni sudija blokirao novu Trampovu zabranu putovanja

Savezni sudija na Havajima blokirao je najveći dio posljednje zabrane o putovanjima koju je donio američki predsjednik Donald Tramp (Trump), samo nekoliko sati prije nego što je ona trebalo da stupi na snagu.

Sudija Derik Votson (Derrick Watson) je istakao da revidirani predsjednički ukaz “pati od potpuno istih manjkavosti kao i njegov prethodni”.

To je treći set ograničenja koje je objavio američki predsjednik koji je osporen na sudu, u cjelini ili djelimično.

Sudija Votson je objavio presudu o zabrani za većinski muslimanske zemlje koju je osporila savezna država Havaji, upozoravajući da bi ograničenja putovanja razdvojila porodice i onemogućila upis polaznika koledža iz drugih zemalja.

Portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders (Sarah Huckabee Sanders) nazvala je presudu “opasno manjkavom” i kazala je da ona “onemogućava predsjednikove napore da očuva sigurnost američkog naroda”. Ministarstvo pravde saopćilo je da će veoma skoro uložiti žalbu na presudu.

Sporna zabrana objavljena je u septembru i trebala bi danas stupiti na snagu za putnike iz Čada, Irana, Libije, Sjeverne Koreje, Somalije, Sirije i Jemena, skupa s nekim zvaničnicima venecuelanske vlade i njihovih porodica.

Trampova administracija saopćila je da je zabrana zasnovana na procjeni sigurnosne situacije u svakoj od tih zemalja i njihovoj spremnosti da dijele informacije sa Sjedinjenim Državama, prenosi AP.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*