Nikšić: Najveći zadatak svih u vlasti je rješavanje problema onih koju su u ovom trenutku ugroženi

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas s načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Tuzla Jasminom Imamovićem i Jozom Nišandžićem te predsjednicima klubova vijećnika u tuzlanskom Općinskom vijeću.

Tema radne posjete općini Tuzla bila je stanje nakon dvije prirodne nesreće koje su zadesile BiH i općinu Tuzla te interventne mjere u predstojećem periodu.

Kako je rekao premijer Nikšić, najveći i osnovni zadatak svih u vlasti treba da bude rješavanje problema onih koji su u ovom trenutku ugroženi.

Potcrtao je da su izuzetno kvalitetne službe Općine Tuzla bile predlagač inicijalnog zakona o dodjeli lokacija zemljišta u vlasništvu općine za one koji se nalaze na ugroženim područjima za šta je dobijena podrška parlamenta.

Novac dobijen rebalansom budžeta u iznosu od 10.000.000 KM, od čega je općina Tuzla dobila 5.500.000, već je proslijeđen općinama što je, kako je kazao Nikšić, kap u moru, ali je to novac kojim se u ovom trenutku može upravljati.

Prema metodologiji UN, Evropske komisije i Svjetske banke koji su od početa radili s vlastima na utvrđivanju šteta, objekt koji je samo poplavljen tretira se s 5.000 KM, objekt koji je uz to još i oštećen zbog raznih drugih uticaja 10.000 KM, a onima kojima je objekt potpuno uništen i gdje treba da se radi novi, izdvaja se 40.000 KM.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izvijestio je premijera FBiH o interventnim mjerama na padinama i sanacijama za spas 4.000 kuća. Također podsjetio je da je premijer Nikšić direktni predlagač Zakona o izdvajanju dijela prihoda od Termoelektrane čime je prema Tuzli i Kaknju ispravljena višedecenijska nepravda.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*