Na Jahorini počeo treći modul Novinarske akademije

Treći modul petodnevne Novinarske akademije 2014, u okviru regionalnog projekta “Promoviranje slobode izražavanja i profesionalnih novinarskih standarda“, počeo je danas na Jahorini u organizaciji Udruženja BH Novinari i Vijeća Evrope uz podršku Vlade Norveške.

– Treći model posvećen je edukaciji urednika i novinara javnih servisa, komercijalnih novinara, štampanih medija, news portal i novinskih agencija u cilju balansiranog izvještavanja u predizbornoj kampanji – kazala je u izjavi Agenciji Fena generalna tajnica Udruženja BH Novinari Borka Rudić.

Pojašnjava da je to aktivnost kojom se novinari bave posljednjih 4-5 godina s namjerom da unaprijede znanje i vještine u medijskom pokrivanju predizbornih političkih kampanja na način koji će osigurati građanima da budu dobro i objektivno informirani o političkim partijama i kandidatima.

– Na ovom modulu akademije sudjeluju 22 novinara iz BiH, a krajem juna i početkom jula imali smo prvi i drugi modul gdje su učestvovali studenti novinarstva iz BiH, te urednici i novinari regionalnih i lokalnih medija – rekla je Rudić.

Dodala je da će trećim modulom zaokružiti ovogodišnji ciklus edukacije s namjerom da nastave ovakav oblik vaninstitucionalnog obrazovanja novinara o temama koje su značajne za urednike i novinare u cijeloj BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*