Zajednički projekti ekonomski i politički jačaju region zapadnog Balkana

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas s ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom i šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Fletcherom M. Burtonom.

Lagumdžija je tokom razgovora s ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom izrazio posebnu zahvalnost Francuskoj za ukazanu hitnu pomoć poplavama pogođenom stanovništvu Tuzlanskog kantona i u općini Bijeljina, izuzetan angažman Francuske u organizaciji Donatorske konferencije te izdvojena sredstva za rekonstrukciju i obnovu zemlje.

Ovaj angažman Francuske ocijenio je kao još jednu potvrdu interesa Francuske prema zemljama zapadnog Balkana kroz snažniju podršku zemljama regije u ekonomskom razvoju i daljnjem regionalnom povezivanju, a u cilju napretka u procesu približavanja EU. Pozdravio je pojačani francuski angažman na Balkanu u kontekstu EU integracija koji je potvrđen i učešćem na predstojećoj Konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Lagumdžija je pozdravio činjenicu da se bilateralna saradnja BiH i Francuske odvija na mnogim područjima, što je osnova i za jačanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, za što je BiH naročito zainteresirana.

Lagumdžija se ambasadoru Burtonu zahvalio na pomoći našoj zemlji u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, te pozdravio izvrsnu saradnju koju Ministarstvo vanjskih poslova BiH ostvaruje s Misijom OSCE-a u BiH.

Također, izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Stalnog Vijeća OSCE-a da BiH bude domaćin OSCE Mediteranske konferencije, koja će biti održana 27. i 28. oktobra u Neumu.

Sagovornici su razmijenili informacije i mišljenja o situaciji u BiH i regionu te aktivnostima OSCE-a u okviru švicarskog predsjedavanja. Pozitivnim su ocijenjeni odnosi zemalja regiona i njihovo jačanje kroz zajedničke ekonomske projekte, koji će doprinijeti kako ekonomskom osnaživanju zemalja zapadnog Balkana i regiona u cjelini, tako i jačanju stabilnosti i saradnje.

Lagumdžija je istaknuo spremnost naše zemlje da implementira OSCE obaveze u sve tri dimenzije te se u tom smislu zahvalio OSCE-u i Misiji OSCE-a u BiH na pružanju ekspertske pomoći u implementaciji obaveza, kao i ispunjavanju potrebnih kriterija BiH u procesu približavanja EU, saopaćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*