Glavni tužilac Tužilaštva BiH sastao se s delegacijom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske

Glavni tužilac Goran Salihović i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na sastanku su istakli da je borba protiv organiziranog kriminala u regionu i saradnja između tužilaštava jedan od prioriteta na evropskom putu Bosne i Hercegovine, radi zaštite granica Evropske unije i stvaranja sigurnijeg okruženja u regionu, na evropskom putu BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sastao se s delegacijom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, na čelu s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom.

To je prva službena posjeta Cvitana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nakon imenovanja na funkciju čelnika DORH-a.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji tužilaštava dvaju zemalja, a također, tužilaštva već duže od godinu sarađuju i na osnovu Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji je potpisan u Sarajevu, u junu prošle godine, uz podršku struktura Evropske unije u BiH.

U proteklom periodu, tužilaštva BiH i Hrvatske sudjelovala su i koordinirala više združenih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala u regionu, koje su se odnosile na predmete međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, krijumčarenja ilegalnih emigranata, krivotvorenja novca i drugih teških oblika organiziranog kriminala.

Saradnja dvaju tužilaštava iznimno je bitna na regionalnom i međunarodnom nivou u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i zbog zaštite granica i sprečavanja prekograničnog kriminala, jer je Republika Hrvatska od prošle godine članica EU, a Bosna i Hercegovina je u procesu približavanja evropskim integracijama u kojem je uspostava vladavine prava jedan od najvažnijih prioriteta za proces priključenja.

U narednom periodu tužilaštva će nastaviti koordinirati zajedničke aktivnosti i združene akcije protiv organiziranog kriminala, u kojima će sudjelovati više policijskih agencija u obje države jer organizirani kriminal zahtijeva odlučan i organiziran odgovor tužilačkih i policijskih struktura.

Tokom sastanka, Salihović i Cvitan istakli su da će se intenzivna saradnja nastaviti u narednim mjesecima, a javnost i građani rezultate ove saradnje moći će vidjeti nakon što se realiziraju aktivnosti u konkretnim predmetima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*