Prioritet obnova kuća najranjivijim kategorijama

Obnova kuća oštećenih poplavama u Bosni i Hercegovini prije početka sezone grijanja, posebno ljudima koji su slabijeg imovnog stanja i ne mogu sami ulagati u rekonstrukciju, prioritetna je u ovom trenutku. To je poruka ministra za ljudska prava, izbjeglice i raseljena lica BiH Damira Ljubića izrečena na pres-konferenciji nakon koordinacionog sastanka održanog danas u Sarajevu između predstavnika njegovog ministarstva i drugih domaćih i međunarodnih partnera.

U različitim fazama obnove trenutno je 19.276 stambenih jednica u cijeloj BiH od oko 40.000 potpuno ili djelomično oštećenih. U ovoj fazi obnove investirano je 125.856.000 KM, a od toga više od pola domaćeg novca, naveo je ministar Ljubić.

Po njegovim riječima, kad se govori o domaćim sredstvima, Vijeće ministara BiH osiguralo je deset miliona KM te donacije u poljoprivrednoj opremi vrijedne sedam miliona KM.

– Prema našim informacijama, Vlada FBiH je izdvojila devet miliona KM a operativno je tri i po miliona KM koja su transferisana pogođenim općinama – njegove su riječi.

U Republici Srpskoj je podijeljeno oko 12000 vaučera, dodao je Ljubić, što je ekvivalent 60 miliona KM, a od toga trenutno je operativno oko 40 miliona KM.

Ljubić je naročito istaknuo problem da oko 1.900 stambenih jedinica ne može biti sanirano jer su trajno uništene zbog klizišta.

Tokom današnjeg sastanka koordinacije u čiji rad su, osim Ljubićevog ministarstva, uključeni predstavnici enetitetskih resornih ministarstava, UNDP-a, IOM-a, Evropske komisije i nevladinog sektora, sačinjena je analiza iz koje se vidi da je oko pola stambenih jednica već u različitoj fazi obnove te je dogovoreno da obnova krova nad glavom poplavljenima ostaje prioritet, dodao je Ljubić.

– Sada se radi dodatna revizija procjene šteta iako je zajednička platforma bila procjena koju su uradili predstavnici međunarodne zajednice za donatorsku konferenciju uz asistenciju domaćih institucija. To je na neki način bilo vezano vremenskim rokom i bez obzira na to što je urađeno na kvalitetan način, postoji potreba da se ta revizija napravi da bismo došli do tačnih pokazatelja. Uporedo s tim radimo na obnovi stambenih jedinica – zaključio je.

Koordinacioni sastanci su neophodni kako ne bi dolazilo do “preklapanja” pomoći na terenu i treba nastojati da obnova stambenog fonda bude ravnomjerna na čitavom pogođenom području BiH, dodao je.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev, također učesnik današnjeg sastanka, podsjetio je na pres-konferenciji da je Evropska unija (EU) odobrila 42,25 miliona eura za sanaciju i dodao da će se u tom paketu prvenstveno rješavati najhitniji slučajevi.

– Sanacija 650 objekata počinje naredne sedmice – rekao je Afanasiev.

Trebalo bi da u okviru ovog programa EU bude sanirano oko hiljadu objekata prije početka sezone grijanja, smatra on, a do toga je preostalo samo 55 dana. Pritom je fokus na potrebama najosjetljivijih kategorija stanovništva – najsiromašnijih ljudi, samohranih majki, osoba s invaliditetom i starih, kazao je.

– EU i UN neće sveobuhvatno riješiti novonastali problem usljed poplava u BiH već će se koncetrisati na najhitnije i prijeko potrebne slučajeve – kazao je Afanasiev te podsjetio na skori početak nove školske godine u situaciji kada je, prema dostupnim informacijama, 95 škola i dalje oštećeno zbog poplava.

On očekuje da će zalaganjem EU, sve te škole biti obnovljene do kraja septembra.

UNDP se, osim školama, bavi i pitanjem obnove 20 objekata od javnog interesa među kojima su četiri doma zdravlja, više općinskih zgrada, centara za socijalni rad i drugih, a Afanasiev očekuje da će biti završeni u nekoliko predstojećih mjeseci.

U pojedinim sredinama se radi na projektima vezanim za snabdijevanjem vodom.

– Zajedno s EU-om i ograničenim brojem donatora uradili smo program od 50 miliona eura, koji bi trebao biti implementiran u narednih 12 mjeseci. Od ovog iznosa, 80 posto bit će potrošeno u prvih šest mjeseci – dodao je Afanasiev.

Kada je riječ o obnovi stambenog fonda, on naglašava problem nesimetrične situacije u dva entiteta jer u jednom od njih pomoć se mora distribuirati putem kantona (u drugom direktno), što dovodi do toga da je teško jednako i pravično tretirati žrtve poplava.

Treći učesnik današnjeg sastanka i govornik na pres-konferenciji, koordinator za izradu projekata u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) Harry Smith, izjavio je da su mnogi ljudi pogođeni poplavama uspjeli da se vrate kućama zahvaljujući pomoći ove organizacije. Najavio je sanaciju 150 stambenih jedinica uz pomoć IOM-a.

U nekim općinama raspuštaju se kolektivni centri pa je pomoć onima koji moraju tražiti drugi privremeni smještaj izuzetno potrebna, kazao je također.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*