Filozofski fakultet: Otvorena predavanja za građanstvo

Filozofski fakultet u Tuzli organizira niz predavanja koja su otvorena za građanstvo.

Serija predavanja iz oblasti humanistike i društvenih nauka pod nazivom „Srijeda na Filozofskom fakultetu“ održavat će jednom mjesečno, a namijenjena su najširoj publici. Predavanja će držati nastavnici Fakulteta,  trajat će do sat vremena a nakon izlaganja predviđen je razgovor o temi. Za prisustvo predavanjima nije potrebna prethodna prijava. Predavanja će se održati u prostoriji br. 135 (I sprat), a počinju u 17 sati. Svi zainteresirani su dobrodošli.

„Fakultet ovim aktivnosti želi potaknuti popularizaciju nauke, izgraditi se kao prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama, obogatiti kulturni život grada te, u konačnici, potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice“, kazala je dr. sc. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Raspored predavanja i druge pojedinosti možete pronaći na web stranici Filozofskog fakulteta (www.ff.untz.ba).

U srijedu, 25. oktobra dr. sc. Damir Arsenijević, vanredni profesor s Odsjeka za engleski jezik i književnost održat će prvo predavanje pod nazivom „Zajednica kao univerzitet: šta je danas emancipacijska proizvodnja znanja?“.

Više o predavanju:

Engleski filozof Mark Fisher tvrdi sljedeće: „Emancipacijska politika uvijek mora uništiti privid ‘prirodnog poretka’, mora prokazati da je ono što se predstavlja kao nužno i neizbježno uvijek zapravo proizvoljno, a istovremeno mora i pokazati da ono što se prethodno činilo nemoguće postane moguće.“ Šta se danas proizvodi kao prirodno i neizbježno na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i koje interese takva jedna proizvodnja opslužuje? Da li danas univerziteti u Bosni i Hercegovini mogu zamisliti i proizvesti jednu bolju i prosperitetniju budućnost za sve ili oni samo održavaju postojeće stanje siromaštva i beznađa? Ako se slažemo da su univerziteti kao javne institucije u službi javnog interesa – kakvu javnost univerziteti mogu da proizvedu koja se mobiliše za društvenu promjenu koja može dokinuti obespravljenost, siromaštvo i beznađe koji vladaju Bosnom i Hercegovinom? I na kraju, kako zajednica polaže pravo na javnu instituciju u promišljanju jedne takve društvene promjene? Ovo predavanje otvara prostor univerziteta u kojem cijela zajednica razmatra pitanja koja se tiču boljeg i pravednijeg društva u kojem želimo da živimo.

Dr. sc. Damir Arsenijević završio je dodiplomske, poslijediplomske i doktoralne studije iz engleske književnosti na De Montfort University, Leicester, Velika Britanija.  Teoretičar je književnosti i psihoanalize kao i psihoanalitičar u treningu. Predaje angloameričku književnost i kritičke teorije na Univerzitetu u Tuzli. U okviru Fulbright programa, u akademskoj 2011/2012. godini, bio je gostujući profesor na odsjeku za retoriku, University of California, Berkeley. U svojim teorijskim i umjetničkim intervencijama otvara prostor za emancipacijsku politiku nakon genocida. Jedan je od suosnivača međunarodne platforme Studije Jugoslavije, koja je produkcioni prostor za interakciju umjetnosti, teorije, obrazovanja i politike. Autor je knjige Forgotten Future: the Politics of Poetry in Bosnia and Herzegovina (Nomos, Baden-Baden, 2010) i urednik knjige Unbribable Bosnia and Herzegovina: The Fight for the Commons (Nomos, Baden-Baden, 2015). Dobitnik je nagrade „Leverhulme Trust fellowship“ za projekat Love after Genocide.  

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*