Wolfgang Schaeuble novi predsjednik njemačkog Bundestaga

Wolfgang Schaeuble, dugogodišnji ministar finansija Njemačke, izabran je danas za predsjednika Bundestaga na prvoj sjednici novog saziva Parlamenta, prenosi Anadolu Agency (AA).
Za imenovanje 75-godišnjeg saveznika njemačke kancelarke Angele Merkel glasao je 501 zastupnik od ukupno 709 koliko broji donji dom Parlamenta Njemačke.

Njega su podržali kolege iz Kršćansko-demoktske unije (CDU), ali i većina opozicionih parlamentaraca, dok je krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) glasala protiv.

Iskusni političar je uoči parlamentarnih izbora 24. septembra, AfD nazvao “sramotom za Njemačku”, zbog njihove antiimigracione i antiislamske retorike.

CDU, na čijem čelu je njemačka kancelarka Angela Merkel i njihova sestrinska Kršćansko-socijalna unija u Bavarskoj (CSU) osvojile su 33 posto glasova na parlamentarnim izborima, odnosno 246 mjesta u Bundestagu.

Socijal-demokratska stranka (SPD) osvojila je 153 mandata, a AfD 92.

CDU/CSU trenutno pregovaraju sa  Liberalima koji imaju 80 zastupnika u Parlamentu i Zelenima, sa 67 zastupnika, kako bi formirali koalicionu vladu.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*