Sastanak o eboli 4. i 5.septembra u Ženevi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) saopćila je u četvrtak da će  početkom septembra održati razgovore o potencijalnim načinima liječenja i vakcinama, kako bi suzbila smrtonosno širenje ebole u zapadnoj Africi.

Ova zarazna bolest ubila je do sad 1.350 ljudi, od 2.473 slučaja u četiri zemlje – Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Laoneu – po podacima ove organizacije Ujedinjenih nacija.

‘Konsultacije će biti održane kako bi se prikupila stručna mišljenja o eksperimentalnim terapijama i vakcinama koje najviše obećavaju u suzbijanju ebole u zapadnoj Africi’,navodi se u saopćenuju SZO, povodom sastanka zakazanog za 4. i 5. septembara u Ženevi.

U razgovorima u sjedištu SZO učestvovaće više od 100 stručnjaka iz oblasti farmaceutskih i kliničkih istraživanja, kao i eksperata za etička, pravna i regulatorna pitanja, prenosi agencija Tanjug.

SZO je ovog mjeseca podržala upotrebu netestiranih medikamenata za liječenje zaraženih ebolom, ali je nedovoljna količina sredstava pokrenula pitanje ko ima prednost u primanju tretmana.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*