Ponavljaju se predsjednički izbori u Keniji

Kenijci danas ponovo izlaze na predsjedničke izbore, nekoliko tjedana nakon što su rezultati izbora u kolovozu poništeni, zbog čega su uslijedili masovni prosvjedi nezadovoljnih i podjele među stanovništvom, piše agencija dpa i dodaje da analitičari upozoravaju na moguće nerede tijekom glasovanja.

Uoči izbora ozračje u toj podijeljenoj zemlji na istoku Afrike usijano je. Prosvjednike se napada suzavcima, članovi oporbenih stranaka su uhićeni, a prošli tjedan je jedan visoki dužnosnik izbornog povjerenstva pobjegao u SAD, navodeći kao razlog prijetnje smrću. Također tvrdi da nema šanse da ponovljeni izbori budu slobodni i pošteni.

Umjesto da novim izborima napetosti splasnu, ponavljanje izbora će ih dodatno pojačati. Odinga je pozvao na masovne prosvjede na izborni dan, iako je baš on pokrenuo postupak poništenja prvih izbora. Početkom mjeseca rekao je da će bojkotirati nove izbore jer se nije udovoljilo njegovom zahtjevu za izbornom reformom.

S druge strane, Kenyatta, koji je poništenje njegove pobjede iz kolovoza nazvao “pravosudnim udarom”, poručio je da će izaći na izbore u četvrtak bez Odinge, ali neki analitičari procjenjuju da bi taj potez mogao oduzeti legitimitet ishodu izbora.

“Nije moguće da se osoba obrati sudu i traži nove izbore, a onda umjesto da se za njih pripremi, poziva na prosvjede i potiče na nasilje”, kazao je Kenyatta.

Jared Jeffery, analitičar u savjetničkoj tvrtki NKC African Economics, predviđa da bi Kenija mogla ući u turbulentno razdoblje ako se izbori održe, objasnivši da bi Odingina strana mogla pokrenuti još masovnije prosvjede.
“Kenyatta će pobijediti, ali njegov legitimitet će biti manji nego što bi bio da je pobijedio na slobodnim i poštenim izborima”, kazao je Jeffery za dpa.

“Cijeli izborni debakl doveo je u pitanje konsolidaciju kenijske demokracije”, dodao je, ističući ipak da su neke institucije, poput pravosudnih, tijekom krize uspjele očuvati neovisnost.

Nakon predsjedničkih izbora 2007., koje je Odinga izgubio od Mwaija Kibakija, u sukobima između raznih strana podijeljenih uglavnom po etničkim linijama, ubijeno je preko 1000 ljudi.

(Federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*