UN: Najveći dio svijeta nema prave vjerske slobode

Tri četvrtine ljudi na svijetu živi u zemljama koje ili ograničavaju pravo na religiju ili vjeru ili imaju “visok nivo društvene netrpeljivosti u vezi s religijom ili vjerom”, naveo je specijalni izvestilac UN za vjerska prava Ahmed Shaheed. Shaheed je pred Komitetom za ljudska prava Generalne skupštine UN jučer rekao da je vjerska netolerancija široko rasprostranjena i u porastu je širom svijeta.

Prema njegovim riječima, više od 70 država ima zakone protiv bogohuljenja koji se mogu iskoristiti za suzbijanje drugačijeg mišljenja, što je u sukobu sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

On je pozvao sve zemlje da ukinu zakone o bogohuljenju, kao i sve druge zakone koji podrivaju korištenje prava na slobodu religije ili vjere, ili su direktno upereni protiv te slobode.

Shaheed, nekadašnji maldivski političar i ekspert za ljudska prava, također je apelovao da države usvoje i primjene “adekvatne kazne za nasilne i posebno nečuvene diskriminatorne akte države ili nedržavnih aktera protiv drugih osoba zbog njihove religije ili vjere”.

Vlade, prema Shaheedu, moraju “obratiti posebnu pažnju” na ispunjavanje obaveze zaštite vjerskih manjina. “Povećanje nezakonitih ograničenja za religijske grupe ostaje jedan od glavnih i fundamentalnih faktora koji dovode do većeg nivoa vjerske netolerancije u bilo kom društvu”, naveo je on.

Kako kaže, neke forme diskriminacije su direktne, poput zabrane neke ili svih religija i vjera, ali druge su posredne, na primjer zakoni koji sprječavaju izgradnju određenih vjerskih objekata ili zabrana ulaska izbjeglicama ili imigrantima, “navodno zbog nacionalne bezbjednosti, iz zemalja gdje većinsko stanovništvo pripada određenim vjerskim zajednicama”.

Specijalni izvjestilac za vjerska prava je nezavisni ekspert kog imenuje Savjet UN za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*