Književnica Sanja Pilić je dobitnica Nagrade „Mali princ“ 2016. za knjigu “Pošalji mi poruku”

U okviru Međunarodnog dječijeg festivalaVezeni most, koji se 14 godina održava u Tuzli, i ove godine je dodijeljena prestižna regionalna nagrada „Mali princ“ za najbolju dječiju knjigu. Nagrada je ove godine dodijeljena Sanji Pilić za roman „Pošalji mi poruku“. Ovo ugledno priznanje utemeljila je 2003. godinenevladina udruga Društvo prijatelja knjige „Mali princ“, izdavačka kuća „Bosanska riječ“ iz Tuzle i Grad Tuzla. „Mali princ“ je najznačajnija regionalna nagrada za dječju knjigu koja se dodjeljuje svake godine za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

O važnosti ove Nagrade dovoljno je reći da je ona u svijetu dječije književnosti poput književne Eurovizije naše regije, pa je interes za nagradu i njen ugled među piscima regiona izuzetno velik. Glavnu festivalsku nagradu “Mali princ” Sanji Pilić je uručio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, na završnoj večeri dječjeg festivala „Vezeni most 2017“ u Tuzli.

Sanja Pilić je u svom višestruko nagrađenom romanu za mlade „Pošalji mi poruku!“ uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda. Autorica obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima. Knjiga je, inače, prije ove, nagrađena nagradom „Grigor Vitez“, također, uglednom nagradom u Hrvatskoj.

– Ova nagrada ima, osim velikog ugleda, još i tu draž i karizmu koje simbolizira njeno ime. Sretna sam da je „Mali princ“ konačno odabrao i mene! – izjavila je Sanja Pilić neposredno po uručivanju nagrade.

Dječji festival „Vezeni most“ predstavlja najznačajniji projekt namijenjen djeci i piscima dječje književnosti u Bosni i Hercegovini i jedan od najznačajnijih u regiji. Na festivalu od 18. do 20. oktobra i ove godine organizirani su bogati programi, a predstavljene su brojne izložbe ilustracija, radionice, druženja s književnicima i pjesnicima u školama i bibliotekama, a dodijeljena je i nagrada „Mali princ“ za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji dobitnike je redakcija književno-počnog časopisa za djecu CVITAK, koja je na završnoj večeri uručena urednici, Ani Šego.

Za prestižno priznanje „Mali princ“, najznačajnije u regiji, bile su nominirane još i knjige: “Sedam bajki za Male i Velike”, Mirzane Pašić-Kodrić, “Trava puna mrava”, Mehmeda Đedovića (Bosna i Hercegovina), “Baš Pamuk i druge bajke”, Aleksandra Obradovića, “Kako rastu veliki ljudi”, Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše (Crna Gora), “Gašpar i prijatelji”, Đurđice Stuhlreiter (Hrvatska), “Avram, Bogdan vodu gaze”, Vladislave Vojnović i “Zec iz šešira”, Vesne Vidojević Gajović (Srbija).

Nagrada se sastoji od brončane statue Malog Princa, koja je rad akademskog kipara,Enesa Sivca, plakete  i novčanog iznosa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*