Kazani: 24 godine od zločina nad civilima

Danas će na Trebeviću, na lokaciji jame Kazani, biti obilježena 24. godišnjica stradanja Sarajlija koje su ubili pripadnici 10. brdske brigade Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Tim povodom potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović će položiti cvijeće i odati počast žrtvama Kazana.

Do sada su na tom lokalitetu ekshumirana 23 tijela, a 15 je identificirano. Među njima je najviše bilo sarajevskih Srba.

Prema podacima Justice Reporta, riječ je o pet žrtava ženskog pola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije žrtve hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Za zločine nad Sarajlijama koji su stradali na tom mjestu, od 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Još je aktuelno suđenje Samiru Bejtiću, koji se tereti za ratni zločin počinjen na ovom lokalitetu, dok je raniji proces završio oslobađajućom presudom.

Glavnim odgovornim za zločine na Kazanima smatra se Mušan Topalović Caco, te pripadnici njegove Desete brdske brigade. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine, nakon što je uhapšen.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*