BIH ne čini nekolicina političkih lidera, već četiri miliona gradjana

Opći izbori u oktobru nude građanima Bosne i Hercegovine šansu da osiguraju suštinske i pozitivne promjene – rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko na međunarodnoj konferenciji u Mariboru.

“Tokom poslijeratnog oporavka u Bosni i Hercegovini postignuti su značajni rezultati, ali daleko od toga da je sve završeno. Sada čak dolazi do poništavanja tih rezultata” – ocijenio je Inzko.

On je rekao da su građani odgovorili na rastuću materijalnu i političku krizu “s hrabrošću, dostojanstvom i izvanrednim stepenom energije”, te je istaknuo da “civilno društvo, putem građanskih demonstracija, plenuma i primjera otvorenog i nezavisnog novinarstva, rješava očigledne nedostatke – u pogledu nadležnosti i etike – u političkom životu.”

Ukazujući na činjenicu da “Bosnu i Hercegovinu ne čini nekolicina političkih lidera, već da BiH čine četiri miliona dobro obrazovanih i trenutno veoma razočaranih građana”, visoki predstavnik je napomenuo da se s građanima mora ozbiljno razgovarati, u suštinskom smislu.

“Izbori će biti dio tih razgovora, ali je potrebno i nakon izbora održati dijalog s građanima” – zaključio je visoki predstavnik Inzko.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik je učestvovao u godišnjoj konferenciji evropskog društva za istraživanje etičkih pitanja Societas Ethica.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*