Nagle smjene toplote i hladnoće za vikend

Nagle izmjene toplije-hladnije za vikend, no početkom sedmice ujutro u nizinama moguć mraz i generalno gledano ispodprosječne temperature za ovo doba godine.

Kraj oktobra obilježit će promjenjiviji period vremena uz nagle smjene toplijeg i hladnijeg vremena. Međutim, već sa prvim danima novembra vrijeme će se stabilizirati, temperature će koliko-toliko biti konstantne, ali i daleko ispod prosjeka za ovo doba godine (odstupanja za -4 do -7° u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010). Uz vedrije noći i prve minuse, čak i u nižim predjelima, moguća je pojava i prvog prizemnog mraza. No prije stabilizacije, slijedi promjena vremena je na pomolu, piše amater meteorolog Nedim Sladić.

Već noćas je iz smjera Alpi preko Slovenije stigla prostrana hladna fronta, koja će se u Hrvatskoj osjetiti u poslijepodnevnim satima, a potom će se brzo širiti i preći preko Bosne i Hercegovine, prvo preko Krajine krajem dana, a u ostatku zemlje u nadolazećoj noći. Frontalni utjecaj oslabit će u subotu prijepodne kada će ona dalje odmicati od naše zemlje prema jugu i istoku. Srećom, količine padavina će biti znatno manje u odnosu na protekli period koji su obilježile obilnije količine padavina, nerijetko u nekim mjestima i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru i uglavnom u većini krajeva past će između 1 i 7 litara kiše po kvadratnom metru. Fronta se južnije od Konjica gotovo neće ni osjetiti, pa će veći dio Niske Hercegovine ostati potpuno suh. Prolazno u noći na sjeveru zemlje zapuhat će umjeren do jak, sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a u Hecegovini iako kiše neće biti, bure i tramontane hoće, i to umjereno do jake.

I subota donosi relativno nestabilno vrijeme, ali sada samo dijelovima centralne i istočne Bosne. Sa zapada i sjeverozapada u noći počet će razvedravanje pa će već u tim krajevima preovladavati malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Linija vedrine će se u prvom dijelu subote širiti i prema ostatku naše zemlje. No dok razvedravanje ne dođe, u centralnom i istočnom dijelu zemlje očekuje se pretežno oblačno vrijeme uz vrlo slabu i povremenu kišu (količina padavina uglavnom manja od 3 litre), ali prestanak padavina već ide u prvom dijelu dana pa će se i razvedriti. Vjetar će i dalje povremeno biti umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, ali će postepeno od jutra slabjeti i okretati na jugo i jugozapadni. Hladnom frontom temperature osjetno niže kako će se sa sjeveroistoka kontinenta spustiti i razmjerno hladna zračna masa, a to će se odraziti i na vrijednosti temperatura koje će se kretati u Bosni od 7 do 13, a u Hercegovini od 13 do 18°C.

Nedjelja donosi toplije vrijeme zbog uspostavljanja južnog visinskog strujanja i nove brzopotezne fronte koja će proći preko naših krajeva u drugom dijelu nedjelje, uzrokujući slabije padavine u obliku kiše, na planinama (na nadmorskim visinama iznad 1300 metara) i sa snijegom. Južina će biti izraženija u prvome dijelu dana kada će ojačati na umjerenu do jaku, ali će slabjeti prema kraju dana i svoj smjer vjetra okrenuti na sjever. U Hercegovini ponovo bura u jačanju na umjereno do umjereno jaku. Minimalne vrijednosti temperatura uglavnom od 0 do 7, a najviše dnevne od 14 do 19°, na jugu do 21°C.

Upravo ove nagle vremenske oscilacije toplo-hladno posljedica je dva barička sistema – snažnog i prostranog polja anticiklone na zapadu i prostranog polja ciklone sa istoka i sjeveroistoka Europe. Naši krajevi se nalaze na periferiji tih sistema, pa će vikend biti izrazito dinamičan po pitanju vremena. Ali već u ponedjeljak dolazi do postepene stabilizacije vremena koja će trajati najmanje do četvrtka. U tom periodu treba očekivati i znatno hladnije temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka, i to naročito u ponedjeljak i utorak, ali će se prema sredini i kraju sedmice ponovo vraćati u okvire prosjeka.

Recimo i to da će i umjereno jaka bura već u utorak u prvom dijelu dana postepeno slabjeti u Hercegovini. Zbog vedrijih noći, temperature će brzo padati, a već u prvom dijelu sedmice temperature u nizinama jutarnje temperature će biti blizu 0, na nadmorskim visinama iznad 500 metara često i ispod 0, pa će postojati uslovi za jači prizemni mraz. Također, slabljenjem vjetra, u kotlinama i uz riječne tokove često ujutro uz maglu i nisku naoblaku koja se, kako je to karakteristično za ovo doba godine, ponegdje može zadržati i veći dio dana.

Dnevne temperature početkom sedmice uglavnom između 7 i 12, a u Hercegovini od 12 do 17. Sredinom i krajem sedmice toplije, a nova promjena vremena vidljiva je ponovo prema kraju radne sedmice, ali po trenutnom izgledu ponovo kratkotrajno.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*