U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, što je tradicionalno oktobar, Zavod za javno zdravstvo u saradnji sa Udruženjem studenata medicinskog fakulteta „Medicus“ iz Tuzle organizovao je podjelu edukatvnog materijala o značaju ranog otkrivanja ove bolesti. Namjera je, istakli su organizatori, potaknuti sve osobe ženskog pola starije od 18 godina da obavljaju redovne mjesečne samopreglede. Na taj način, ističe dr. Maida Sarihodžić, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravstvo TK, žene će upoznati svoje tijelo i moći uočiti svaku promjenu, te na vrijeme reagovati, što povećava vjerovatnoću za ozdravljenje. U BiH ne postoji skrining program koji bi omogućio ženama da se redovno preventivo kontrolišu u medicinskim ustanovama, što dodatno usložnjava situaciju. Zbog toga je neophodno, istakli su iz Zavoda za javno zdravstvo, da žene urade za sebe onoliko koliko mogu, a to je da obavljaju redovne mjesečne samopreglede dojki.

ZZJZ TK: Žene trebaju posvetiti više pažnje samopregledima

 

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, što je tradicionalno oktobar, Zavod za javno zdravstvo u saradnji sa Udruženjem studenata medicinskog fakulteta „Medicus“ iz Tuzle organizovao je podjelu edukatvnog materijala o značaju ranog otkrivanja ove bolesti.

Namjera je, istakli su organizatori, potaknuti sve osobe ženskog pola starije od 18 godina da obavljaju redovne mjesečne samopreglede. Na taj način, ističe dr. Maida Sarihodžić, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravstvo TK, žene će upoznati svoje tijelo i moći uočiti svaku promjenu, te na vrijeme reagovati, što povećava vjerovatnoću za ozdravljenje.

U BiH ne postoji skrining program koji bi omogućio ženama da se redovno preventivo kontrolišu u medicinskim ustanovama, što dodatno usložnjava situaciju. Zbog toga je neophodno, istakli su iz Zavoda za javno zdravstvo, da žene urade za sebe onoliko koliko mogu, a to je da obavljaju redovne mjesečne samopreglede dojki.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*