Katalonija proglasila nezavisnost

Katalonski parlament je danas proglasio jednostranu nezavisnost od Španije. Uz 72 glasa “za”, deset “protiv” i dva neodlučna poslanika, situacija je u Španiji dovedena do tačke usijanja.

U glasanju nisu učestvovali članovi nekoliko stranaka koji su napustili salu uoči glasanja.

Članovi kampanje “Zajedno za da” kleknuli su na koljena nakon proglašenja i aplaudirali, te su zapjevali nacionalnu himnu Katalonije. Više od 15.000 ljudi ispred parlamenta slavi nezavisnost.

“Danas je parlament naš zemlje legitimni parlemant koji je iznikao iz izbora i preduzeo je korak koji smo čekali svi. Moramo mirno djelovati na civiliziran i demokratski način. Institucije i građani su oni koji zajedno grade društvo. Ako su ova dva elementa razdvojeni, to se ne može izgraditi. Gradonačelnici i svi građani su tu da mogu izgraditi društvo. Trenutni izazovi koji stoje pred nama su zaista veliki. Moramo biti svjesni toga. Da nam dugo živi Katalonije”, rekao je u govoru, neposredno nakon što je proglašena nezavisnost katalonski lider Karles Pućdemon.

Rezolucija koju je usvojio parlament poziva Vladu na izdavanje svih potrebnih rezolucija za implementaciju pravnog okvira katalonske republike i preambuli najavljuje “neovisnu državu u obliku republike”.

Strahuje se da bi odluka vlasti u Kataloniji i reakcija zvaničnog Madrida mogle dovesti do nemira. Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je narod da ostane smiren.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “historijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*