Pol Manafort i njegov saradnik optuženi za zavjeru protiv SAD!

 

Bivši šef izbornog štaba američkog predsjednika Pol Manafort (Paul Manafort) i jedan njegov saradnik, u okviru istrage o navodnim vezama predsjednika Donalda Trampa (Donald Tump) i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavjera protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i pranje novca.

Optužnica protiv Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa (Rick Gates) prva je u okviru istrage koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Muler (Robert Mueller).

Manafort i Gejts danas su se predali federalnim vlastima.

AP navodi da je federalna velika porota protiv Manaforta i Gejtsa podigla optužnicu za zavjeru protiv SAD i druge prekršaje.

Danas otpečaćeni dokument sadrži 12 tačaka, među kojima je i plan za pranje novca, neprijavljivanje rada kao stranog agenta, davanje lažnih izjava i više tačaka za neprijavljivanje računa u stranim bankama.

Manafort i Gejts su optuženi da su provukli desetine miliona dolara iz isplata kroz strane kompanije i bankovne račune.

U optužnici se navodi da su novac prebacivali preko tajnih bankovnih računa na Kipru, Sent Vinsentu i Grenadinima i Sejšelima. Ukupno je preko tih računa prošlo više od 75 miliona dolara. Manaford je optužen za pranje više od 18 miliona dolara.

Manafort je smijenjen s čela Trampovog izbornog štaba u avgustu prošle godine kada su se pojavili navodi da je organizovao tajnu lobističku operaciju za proruske snage u Ukrajini.

AP je takođe izvijestio da je Manafort prije deset godina zastupao ruskog milijardera s ciljem da promoviše interese ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Muler je imenovan za specijalnog savetnika u maju ove godine kako bi vodio istragu Ministarstva pravde o tome da li je Moskva bila povezana s Trampovim izbornim štabom. Imenovan je sedam dana nakon što je Tramp smijenio Džejmsa Komija (James Comey) s čela FBI-a, koji u to vrijeme vodio sličnu istragu.

Protiv Manaforta je već vođena istraga zbog njegovog poslovanja u Ukrajini i rada za njenog bivšeg, proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Ta je istraga uljučena u Milerovu istragu.

Nedavno se prijavio u Ministarstvu pravde kao strani agent zbog rada za Ukrajinu. Retroaktivno prijavljvanje je prećutno priznanje da je radio u Vašingtonu kršeći federalne zakone o transparentnosti, navodi AP.

Gejts je dugogodišnji saradnik Manforta. Njegovo ime se pojavljuje u dokumentima povezanim sa firmom koju je Manafort osnovao na Kipru za uplate od političara i biznismena iz istočne Evrope, navodi Njujork tajms.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*