Kradljivac “Dejtona” na slobodi: Odakle RS-u original “Dejtonskog sporazuma”

Direktor policije Republike Srpske (RS) Darko Ćulum izjavio je danas da je primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, pronađen juče na Palama, original koji pripada Republici Srpskoj. Ova tvrdnja nametnula je logično pitanje: Odakle entitetu RS orginal ovog sporazuma?

Dokument “Dejtonski mirovni sporazum”, koji je policija pronašla kod Željka Kuntoša s Pala trenutno se nalazi u MUP-u i bit će deponovan u Osnovni sud Banja Luka”, rekao je direktor Policije RS-a Darko Ćulum.

Istraga će, kaže, pojasniti kako je Kuntoš došao do dokumenta.

Ćulum je rekao da je policija imala informacije da je Kuntoš želio da proda dokument za 100.000 KM, te da bi istragom trebalo da budu utvrđene sve činjenice i da će svako ko bude doveden u vezu sa tim dokumentom biti saslušan.

Odakle Republici Srpskoj “Dejtonski sporazum”?
Nejasno je odakle Republici Srpskoj orginal Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je poznato da su orginale na engleskom jeziku dobile samo države, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

Smutnju u cijeli slučaj unosi i izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je danas ustvrdio da je taj bh. entitet „pronašao svoj Dejtonski mirovni sporazum“.

On kaže da je tekst Dejtonskog sporazuma pronađen kod pratioca Alekse Buhe, koji je bio u Parizu, 1995. godine.

“Dobio je taj sporazum i trebalo je da ga donese u RS i očigledno da ga nije dao na raspolaganje organima. Eto, mi smo našli neki svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak, pa neka nađu svoje”, izjavio je Dodik.

Očigledno je, navodi, da se u Sarajevu s tim dokumentom manipuliše jer su, kako kaže, željeli da tumače Dejtonski sporazum kako oni žele, a ne kako je napisano.

Željko Kuntoš pušten da se brani sa slobode
U međuvremenu je Željko Kuntoš pušten je da se brani sa slobode jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, potvrdila je rukovoditeljica opštih i administrativnih poslova u Javnom tužilaštvu Republike Srpske Dragica Tojagić.

Ona je dodala da će istraga biti nastavljena.

Kuntoš je jučer predat u nadležnost ovog tužiteljstva, nakon hapšenja zbog sumnje da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsificiranje ili uništavanje službene isprave.

Sumnjiči se da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom ove godine nudio dokument na prodaju s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Kuntoš je, inače, nekadašnji vozač Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Dokument sa Pala: Original ili  faksimil?
Iako je nekadašnji predsjedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić  2008. godine izjavio da je originalni primjerak Dejtonskog sporazuma izgubljen iz arhive Predsjedništva BiH, Agencija Anadolija (AA) danas je objavila kako se taj dokument nalazi u Predsjedništvu.

Prema riječima sagovornika čije ime nije objavljeno, dokument pronađen prilikom jučerašnjeg pretresa ili nije original ili se radi o primjerku koji pripada Srbiji, pošto je ta zemlja takođe prijavila da ne zna gdje se joj se dokument nalazi.

“Samo su države dobile originalne dokumente, a onaj koji pripada državi BiH sigurno je u sefu Arhiva Predsjedništva BiH. Dakle, ni u kom slučaju dokument koji je MUP RS-a pronašao sinoć na Palama ne pripada originalnoj verziji dokumenta Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini”, potvrđeno je za AA.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*