Imenovan osumnjičeni za napad u New Yorku

Američki predsjednik Donald Trump naložio je kasno sinoć jačanje programa za provjeru stranaca koji dolaze u SAD, nekoliko sati nakon napada u New Yorku u kojem je poginulo osam i povrijeđeno 11 osoba.

“Upravo sam naredio ministarstvu unutrašnje sigurnosti da ojačaju program za provjeru koji je već ekstremno strog”, naveo je Trump na Twitteru i dodao da je “lijepo biti politički korektan, ali ne za takve stvari”.

Napadač je identifikovan kao Uzbekistanac (29) kojeg je u stomak ranio policijac, ali su bolniči izvori naveli da će preživjeti.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, agencija AP je prenela da je u pitanju Sayfullo Habibullaevic Saipov, prenose američki mediji. Saipov ima 29 godina i u SAD je došao 2010. godine, a ima vozačku izdanu u Tampi na Floridi. Mediji su objavili njegove fotografije.

Vlasti su nakon napada pretresle dom napadača u New Jerseyu, kao i vozilo parkirano ispred njegove zgrade. Među osam žrtava napada u New Yorku, nalazi se šest stranaca – pet argentinskih turista i jedna Belgijanka.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je okarakterisao napad, koji se dogodio na praznik Noć vještica (Halloween), kao “teroristički i kukavički čin”.

Napadač je iznajmljenim kamionetom uletio među bicikliste na biciklističkoj stazi i pješake u njujorškoj četvrti Manhatten, nekoliko blokova od spomenika žrtvama terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*