Francuska: Ukinuto vanredno stanje, na snazi novi zakon protiv terorizma

Francuska je danas zvanično ukinula vanredno stanje, koje je trajalo 719 dana. Umjesto vanrednog stanja, uveden je novi zakon o sigurnosti za koji kritičari kažu da umanjuje građanske slobode.

Gotovo dvije godine nakon što je u koordinisanim terorističkim napadima širom Pariza ubijeno više od 130 ljudin, vanredno stanje “ustupilo je mjesto” zakonu protiv terorizma o kojem je 18. oktobra glasao Parlament Francuske.

Novi zakon daje policiji veća ovlaštenja u pretresima, sprovođenju elektronskog nadzora i zatvaranju džamija ili ostalih lokacija za koje se sumnja da služe za promovisanje mržnje.

“Neki misle da će budnost opasti, ukidanjem vanrednog stanja, ali upravo je suprotno”, rekao je novinarima francuski premijer Eduar Filip i naglasio da je nivo prijetnje visok u čitavom svijetu.

Novi zakon preuzeo je pojedine mjere iz vanrednog stanja, ali u modifikovanom obliku.

U skladu sa novim ovlaštenjima, policija može da, bez odobrenja sudije, odredi velike sigurnosne zone, ako utvrdi da postoji prijetnja i da ograniči kretanje ljudi u vozila.

Policija, također, ima ovlaštenje da vrši pretrese unutar tih područja.

Ovaj zakon je jedan od tri obećana zakona francuskog predsjednika Emanuela Makrona tokom predizborne kampanje. Druga dva zakona se odnose na moralizaciju političkog života i liberalizaciju postojećeg zakona o radu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*