Pućdemon optužio Madrid za planiranje nasilja

Predsjednik smijenjene katalonske vlade Karles Pućdemon (Carles Puigdemont) rekao je danas da je otišao u Belgiju jer je španska vlada “pripremala talas nasilja” za koje bi on bio okrivljen.

U intervjuu radiju Katalunja, Pućdemon je naveo da je njegova vlada odlučila da se podijeli i da on i četvorica ministara odu u Belgiju da bi internacionalizovali svoje ciljeve, a da se ostali odazovu pozivu suda koji ih je potom stavio u pritvor.

“Vjerujem da ne griješimo. Potpuno sam ubjeđen da je Španija pripremala talas oštrih represija, nasilja za koje bismo mi bili okrivljeni”, rekao je bivši katalonski lider koji tvrdi da predstavlja “vladu u izgnanstvu”.
Pućdemon nije objasnio kako je njegovim odlaskom u Belgiju izbjegnuto nasilje.

Pućdemon i četiri ministra koja su pošla sa njim kao i cijela smijenjena katalonska vlada pred sudom u Madridu optuženi su za pobunu i pronevjeru novca. Belgijski sud će 17. novembra odlučivati o evropskom nalogu za hapšenje koji je izdala Španija.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smijenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament.

Regionalni izbori su zakazani za 21. decembar.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*