UN: Sukob Rusije i Zapada oko Sirije

Rusija i zapadne zemlje su se sukobile u Vijeću sigurnosti UN-a oko izvještaja u kojem je Sirija okrivljena za napad hemijskim oružjem. Ove zaključke je Moskva odbacila kao “izmišljene”, a SAD iskoristile da napadaju sirijsku vladu.

Debata je pokazala velike razlike između Rusije, glavne saveznice sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, i zapadnih zemalja koje podržavaju njegove protivnike.

Također, postavljaju se i pitanja da li će mandat eksperata koji su izvještaj sastavili biti produžen i da li će iko u Siriji biti pozvan na odgovornost zbog upotrebe hemijskog oružja, koje je međunarodno zabranjeno.

Rusija i SAD su ponudile suprotstavljene prijedloge rezolucija za produženje mandata eksperata čiji trenutni mandat ističe 14. novembra.

Američka ambasadorica u UN-u Niki Hejli rekla je pred Vijećem da su SAD izmijenile nacrt svoje rezolucije i uključile neke tačke ruskog nacrta, poput važnosti visokih standarda i jakih dokaza.

Rusija ipak, prema njenim stavovima, nastavlja da “nameće neprihvatljiv jezik čiji je jedini cilj da potkopa istražitelje i podijeli Vijeće”. Moskva je stavila veto na nacrt američke rezolucije od 24. oktobra o produžavanju mandata eksperata i saopćila da želi da prvo vidi izvještaj o navodnom napadu sarinom na Kan Šejkun i iperitom u Alepu.

Dva dana kasnije, eksperti su naveli da su “sigurni” da je Sirija odgovorna za napad na Kan Šejkun 4. aprila, kada je sarin ubio više od 80 ljudi. Takvi nalazi su podržavali ranije iznijete tvrdnje SAD-a, Francuske i Velike Britanije. Za korištenje iperita u Alepu u septembru prošle godine, eksperti su okrivili takozvanu “Islamsku državu”. Sirija je u septembru 2013. godine prihvatila ruski prijedlog da preda svoj hemijski arsenal i pridruži se Konvenciji o hemijskom oružju. Tako je spriječena američka vojna intervencija kao odgovor na hemijski napad u predgrađu Damaska. Šef ekspertske misije je pred Vijećem sigurnosti rekao da “razumije političku situaciju oko Sirije”, ali da “nekažnjivost ne smije prevladati”.

Sirijski ambasador u UN-u Bašar Džafari je rekao da izvještaj “nije neutralan ni profesionalan” i da su optužbe protiv Sirije zasnovane na “izmišljanju dolaza i manipulaciji informacijama”. Prema njegovim riječima, Sirija “smatra korištenje hemijskog oružja nemoralnim činom koji mora da bude osuđen”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*