Goražde: Ratni veterani iz BiH, Srbije i Hrvatske obilaze mjesta ratnog stradanja

Danas će biti organizirana zajednička posjeta ratnih veterana iz BiH, Srbije i Hrvatske mjestima stradanja civila i vojnika tokom rata 1992-1995 na području Bosansko-podrinskog kantona (BPK) Goražde.

Posjetu organizira Mirovna organizacija “Centar za nenasilnu akciju”, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, u partnerstvu sa veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje će biti posjećeno, saopćeno je iz Centra.

Ovom idejom želi se pokazati da su bivši borci društvena grupa koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži.

Želi se ovim radom jačati slika bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.

Danas će biti posjećeno centralno spomen-obilježje braniocima Goražda, spomenik ubijenoj djeci u Goraždu, ratna bolnica, mjesto borbi na lokalitetu Rorovi, te spomenici stradalim Bošnjacima i Srbima u mjestu Jabuka u općini Foča-Ustikolina.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*