Japan osigurao grant od 408.660 eura za deminiranje u BiH

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuja Ogava organizira ceremoniju potpisivanja grant ugovora za projekt podrške procesu deminiranja u BiH, koja će biti upriličena danas u ambasadi te zemlje u Sarajevu.

Naime, Vlada Japana je odlučila dodijeliti 408.660 eura (približno 800.000 KM) za projekat podrške aktivnostima deminiranja u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku. Tim povodom Vlada Japana će potpisati ugovor za projekat s ITF-om – Unapređenje ljudske sigurnosti, humanitarnom neprofitnom organizacijom koju je osnovala Vlada Republike Slovenije.

Taj projekat će sufinansirati Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u iznosu od približno 24.000 eura, te će ceremoniji potpisivanja prisustvovati i ambasadorica SAD-a u BiH Morin Kormak.

Provedbom tog projekta ukupno 337.491 metara kvadratnih zemljišta “zagađenog” minama u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku bit će deminirano, te predato lokalnom stanovništvu na korištenje.

Projekat će doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta, poljoprivrede, javne sigurnosti i ostalih privrednih aktivnosti u ove tri općine.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar različitih vrsta pomoći (grant pomoć, pomoć u vidu kredita, tehnička saradnja, grant u oblasti kulture…), pomoć Japana u BiH je dostigla iznos od oko jedne milijarde KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su deminiranje, primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura…

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*