Pomoć Vlade Japana od 800.000 KM za projekt deminiranja u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku

Vlada Japana dodijelila je 408.660 eura (oko 800.000 KM) za projekt podrške deminiranju u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku.
Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa potpisao je, na današnjoj ceremoniji, grant ugovora za projekt podrške procesu deminiranja u BiH sa Tomažom Lovrenčićem, direktorom humanitarne neprofitne organizacije ITF – Unapređenje ljudske bezbjednosti, koju je osnovala Vlada Republike Slovenije.

Precizirao je da će implementacijom tog projekta biti deminirano ukupno 337.491 metara kvadratnih zemljišta ‘zagađenog’ minama u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku te predano lokalnom stanovništvu na korištenje.

Projekt će doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta, poljoprivrede, javne bezbjednosti i ostalih privrednih aktivnosti u te tri opštine, a sufinansira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH u iznosu od oko 24.000 eura.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack naglasila je danas doprinos Japana i SAD-a procesu deminiranja u BiH te kazala da je potrebno nastaviti te aktivnosti jer je, kako je navela, čak i nekoliko kilometara miniranog zemljišta previše.

Vršilac dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina BHMAC Saša Obradović zahvalio je za suradnju i pomoć pri realizaciji projekta humanitarnog deminiranja u BiH te izrazio nadu za nastavak suradnje.

Precizirao je da će zahvaljujući toj donaciji biti implementirano 11 projekata na području spomenute tri opštine, a time će biti stvoreni sigurni uvjeti i za rekonstrukciju infrastrukture, sigurnu upotrebu poljoprivrednog zemljišta i smanjena opasnost od mina za lokalno stanovništvo i turiste. To će značiti i podršku razvoju tih područja i iskorištenost turističkih potencijala.

Direktor ITF-a Tomaž Lovrenčić izrazio je zahvalnost za priliku koja im je pružena da sudjeluju u procesu deminiranja u BiH te smatra da je važno potcrtati napore Vlade Japana u rješavanju problema mina u BiH.

Načelnici opština Petrovo, Čelić i Han Pijesak Ozren Petković, Sead Muminović i Vlado Ostojić zahvalili su i prenijeli riječi zahvalnosti tamošnjeg stanovništva za donaciju koja će doprinijeti sigurnosti stanovništva, ali i stvoriti mogućnost za sigurno obrađivanje zemljišta.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar različitih vrsta (grant pomoć, pomoć u vidu zajma, tehnička saradnja, grant u oblasti kulture…) pomoć Japana u BiH je dostigla iznos od oko jedne milijarde KM u proteklih 20 godina. Ta pomoć odnosi se na sektore kao što su deminiranje, primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura… Japan će nastaviti podržavati BiH s ciljem doprinosa socioekonomskom razvoju u spomenutim ključnim područjima.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*