Dom naroda Parlamenta FBiH: Usvojene izmjene Zakona o transplantaciji

Dom naroda Parlamenta FBiH jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Sa 48 gasova za, bez glasova protiv i suzdržanih, na današnjoj sjednici usvojene su izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Svi delegati tokom rasprave bili su saglasni da zakon treba usvojiti.

Delegati iz klubova Bošnjaka i Hrvata izrazili su bezrezervnu podršku predloženom rješenju, dok su delegati iz srpskog naroda i ostali, koji dolaze iz stranaka opozicije, iznijeli zamjerke. Naime, delegati iz SDP-a i Naše stranke, problematizirali su ulogu porodice u odlučivanju o doniranju organa nakon smrti neke osobe.

Delegat iz Kluba Srba Predrag Kojović  nije zadovoljan ovim rješenjem jer nije ostavljena mogućnost građanima da se izričito odrede da žele biti donori, pri čemu porodica ne bi mogla opovrgnuti njihovu volju.

– Trebala je biti pružena i takva mogućnost. Ovo je kao da ja ostavim testament a onda se pita moja porodica. Na ovaj način poništavate volju pojedinca. Smatram da je to narušavanje osnovnih prava i ljudskih sloboda. Mora biti data mogućnost da pojedinac odluči a da njegovu volju niko drugi ne može poništiti – rekao je Kojović, koji je dodao da će na Zastupničkom domu Naša stranka pokušati amandmanski djelovati u tom smjeru.

I Željko Mirković (SDPBiH) je sličnog mišljenja, s tim da on kaže da se porodica uopće ne treba pitati ako neka osoba tokom života nije potpisala izavu da ne želi biti donor.

– Postoje situacije kada je vrijeme dragocjeno i igra presudnu ulogu u procesu uzimanja organa od preminule osobe, a na ovaj način, traženjem dozvole od porodice, mi to vrijeme gubimo bespotrebno – rekao je Mirković.

Sekretar Federalnog ministarstva zdravlja Snježana Bodnaruk pojasnila je da su odredbe o obaveznom pristanku članova porodice na uzimanje organa uvrštene kao rezultat centrane javne rasprave koja održana u maju ove godine. Ljekari su tada objasnili da je to njihova obaveza prema etičkom kodeksu.

Dodala je da su članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH zadovoljni predloženim zakonskim rješenjem i smatraju ga dobrim, a upozorila je i na ranije odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je u nekoliko slučajeva presudio da porodica mora imati odlučujuću ulogu.

O ovom prijelogu zakona treba se izjasniti i Zastupnički dom na sjednici koja je zakazana 21. i 22. novembra.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*