‘SAD više neće tolerisati zloupotrebe trgovanja’

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da SAD više neće trpjeti “hronične zloupotrebe trgovanja”, obraćajući se na samitu zemalja organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u vijetnamskom lučkom gradu Da Nangu.

On je rekao da je SAD spreman da sarađuje sa zemljama APEC-a dokle god se one “pridržavaju pravedne recipročne trgovine”, prenosi BBC. Ameriku više niko neće “iskorištavati” u trgovini, tvrdi Trump, koji  je već ranije u okviru svoje turneje obećao ispraviti ogromni trgovinski debalans s Kinom i Japanom.

CNN navodi da je Trump u svom obraćanju spomenuo i Sjevernu Koreju, ohrabrujući međunarodnu zajednicu da osigura da “svaki korak koji režim Sjeverne Koreje učini ka nuklearnom naoružanju bude korak koji će tu zemlju dovesti u veću opasnost”.

“Budućnost ove regije ne smije biti talac bolesnih fantazija jednog diktatora o nasilnim osvajanjima i nuklearnim ucjenama”, dodao je Trump.

Trump je u Vijetnam iz Kine stigao u petak, na četvrti dio svoje 12-dnevne turneje po Aziji.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da sastanka Trump-Putin u Danangu neće biti.

“Susret nije potvrđen zbog problema vezano za agende obje strane”, rekla je Sanders, navodeći da jeste moguće da se dvojica lidera sretnu za vrijeme samita APEC-a.

Vijetnam je pretposljednja etapa azijske turneje američkog predsjednika koji iz Danaga treba da otputuje na Filipine.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u Xi Jinpingu “moćnog predstavnika” kineskog naroda, na završetku svog prvog posjeta Kini, zemlji koju je oštro kritizirao u svojoj izbornoj kampanji.

“Moji razgovori s predsjednikom Xi Jinpingom bili su vrlo produktivni što se tiče trgovine i Sjeverne Koreje”, izjavio je američki predsjednik na Twitteru prije puta u Vijetnam, četvrtu etapu svoje turneje po Aziji.

Kineski predsjednik “moćan je i štovan predstavnik svojeg naroda”, nastavio je Trump koji je već toplo čestitao Xiju u nekoliko navrata na novom izboru prošlog mjeseca na čelo Kineske komunističke partije.

Trump je tijekom kampanje optuživao kinesku konkurenciju da je “ukrala” milijune radnih mjesta u SAD-u.
o, u Pekingu je kazao kako ne zamjera Pekingu golem američki trgovinski deficit spram Kine, s kojom je SAD potpisao trgovinske sporazume vrijedne više od 250 milijardi dolara prigodom njegova posjeta.

Trump je zahvalio svojem domaćinu na sudjelovanju Kine u međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

No, tijekom posjeta američkog predsjednika, Xi Jinping nije najavio nijednu konkretnu novu mjeru kako bi se sjevernokorejski režim primoralo da odustane od nuklearnog programa.

(agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*