U svim ambulantama Doma zdravlja Tuzla sutra počinje besplatna vakcinacija protiv gripe

Dom zdravlja Tuzla raspolaže s besplatnim vakcinama protiv sezonske gripe, a od ponedjeljka, u svim ambulantama biće omogućena vakcinacija, pa je upućen poziv svim zainteresovanim da se jave svom porodičnom ljekaru.

Statistika pokazuje da u Federaciji BiH, kao i u drugim dijelovima Evrope, svake godine od gripe oboli 10 do 15 posto od ukupnog stanovništva. Virus je najaktivniji od decembra do marta, kad se kod nas registrira najviše oboljelih. Ljekari apeluju na građane, posebno one koji su u povećanom riziku da iskoriste ovu mogućnost i da se zaštite najboljom specifičnom mjerom zaštite protiv gripe, a to je vakcinacija.

Sve osobe starije od 60 godina, osobe koje boluju od više bolesti istovremeno, zatim kardiovaskularni bolesnici, bolesnici sa hroničnim plućnim bolestima, dijabetesom i oni koji su profesionalno eksponirani mogućoj infekciji, trebali bi se vakcinisati protiv gripe.

Vakcina protiv sezonske gripe je besplatna, a sredstva za nabavku vakcina protiv sezonske gripe osigurali su Zavod zdravstvenog osiguranja TK, kantonalno Ministarstvo zdravstva te Zavod za javno zdravstvo TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*