MMF: Danas predstavljanje Izvještaja o BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) predstaviće danas Evropski regionalni ekonomski pregled (Europe Regional Economic Outlook 2017) koji će sadržavati i informacije o Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz te multilateralne finansijske organizacije.
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda boravi u posjeti Bosni i Hercegovini do 22. novembra kako bi održala redovne konsultacije po članu IV u pogledu ekonomskih dešavanja i perspektiva.

Iz MMF-a je ranije saopšteno da se vode razgovori o politikama za zaključivanje prvog pregleda u okviru Proširenog aranžmana s ovom finansijskom institucijom (EFF).

Podsjećamo, u septembru prošle godine MMF je odobrio trogodišnji zajam u iznosu višem od 533 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu kako bi se podržala ekonomska reformska agenda zemlje, saopšteno je iz Misije MMF-a 10. novembra.
“Ipak, MMF je odgodio puštanje druge tranše zajma u maju nakon što su vlasti Bosne i Hercegovine pokazale neuspjeh u ispunjavanju ciljeva dogovorenih reformi, posebno kada je riječ o usvajanju izmjena Zakona o akcizama. Od tada, dva bosanskohercegovačka entiteta bore se da bi njihove finansije ostale likvidne. U oktobru je Republika Srpska sklopila ugovor sa srbijanskom Komercijalnom bankom, dok je Federacija BiH održala nekoliko aukcija obveznica kako bi ‘začepila’ budžetske rupe”, navodi se u saopštenju MMF-a od 10. novembra koje prenosi SeeNews.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*