Merkel poslala upozorenje zemljama Balkana, medju njima i BiH

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel upozorila je uoči sastanka s predstavnicima zemalja jugoistočne Europe, što će se u četvrtak održati u Berlinu, da europska perspektiva, šansa priključenja Europskoj uniji, potiče na zajedništvo i na razvoj tih zemalja

“Nakon što je savezna kancelarka pred nekoliko tjedana, 15. srpnja u Dubrovniku sudjelovala na sastanku na vrhu država zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brijuni, sad će ugostiti zajedno s ministrom gospodarstva (Sigmarom) Gabrielom i vanjskih poslova (Frank-Walterom) Steinmeierom šefove vlada, ministre vanjskih poslova i gospodarstva šest država zapadnog Balkana te Hrvatske i Slovenije”, priopćila je njemačka vlada.

U video poruci objavljenoj u subotu, Merkel je upozorila na perspektivu što ih zemlje jugoistoka Europe imaju glede članstva u EU, što ih, prema njezinim riječima, potiče na razvoj unutarnjih struktura, ali i na uzajamnu suradnju.

Uzajamna suradnja

Cilj berlinskog sastanka, prema priopćenju njemačke vlade, jest razmotriti otvorena pitanja u razdoblju od više godina i dati nove impulse za njihovo rješavanje. Pri tome je riječ u prvom redu o uzajamnoj suradnji tih država i o pitanjima njihova približavanja Europskoj uniji.

U video poruci uoči sastanka, govoreći o motivima njegova sazivanja, Merkel je podsjetila na 100. obljetnicu izbijanja Prvog svjetskog rata.

“Što se može učiniti osim podsjetiti se? Kako možemo oblikovati budućnost?”, upitala se Merkel i rekla kako je njezina vlada došla na ideju da sve te države pozove zajedno kako bi ih upozorila da je saradnja danas važnija od konfrontacije, unatoč “čitavom nizu sukoba” koji još postoje.

Prema njezinim riječima, važno je da sve te države imaju “europsku perspektivu”, da imaju šansu postati članicama Europske unije. Pri tome je podsjetila da tempo pristupa Hrvatske ne mora biti mjera budućih pristupa Uniji: Važna će biti volja i mogućnosti zemalja kandidata.

Europska perspektiva najvažnija

Svaka od tih zemalja mora stvoriti pretpostavke za pristup EU, naglasila je kancelarka, pri čemu je posebno naglasila pitanja strukturnih reformi, pravnu državu, borbu protiv korupcije i transparentne strukture.

Uz predsjednike vlada, ministre vanjskih poslova i gospodarstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije te Njemačke na sastanku u Berlinu sudjelovat će i predstavnici Hrvatske i Slovenije te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

(DEPO PORTAL)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*