I Grad Tuzla podržao rad Dnevnog centra za djecu Udruženja “Zemlja djece u BiH“

Udruženje „Zemlja djece u BiH“ osnovano je 1995. godine u Tuzli, sa misijom da stalno upozorava društvo na patnju djece i da pruži organizovanu pomoć djeci u nevolji, bez obzira na njihovu rasnu, nacionalnu, vjersku, spolnu ili bilo koju drugu vrstu društvene pripadnosti.

Protekle dvije decenije obilježena je intenzivnim radom na poboljšanju položaja ekstremno ugrožene kategorije djece u BiH – djece koja su uključena u život i rad na ulici. Ovoj djeci oduzeta su osnovna prava, svakodnevno su žrtve različitih oblika eksploatacije i nasilja, a vrlo često i žrtve trgovine ljudima. Direktna pomoć pomenutoj grupaciji se pruža kroz ‘Dnevni centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu u riziku od dospijevanja na ulicu’, smješten u prostoru TTC „Telex“-a, gdje mogu dobiti različite vidove asistencije:  besplatan obrok i usluga vešeraja, priprema za uključivanje u redovan školski sistem, podrška školskoj djeci u savladavanju gradiva (rezidencijalno i na terenskim lokacijama Kiseljak, Mihatovići, Špionica, Mramor ), edukativne radionice preventivnog karaktera, asistencija u realizovanju različitih prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, psiho-socijalna podrška itd.

U 2017.godini rad tuzlanskog Dnevnog centra prepoznao je i podržao i Grad Tuzla, obezbijedivši sredstva u iznosu od 4.500,00 KM. Iako se radi o relativno skromnom iznosu i podršci „grant“ tipa, od velikog značaja je da je prepoznato djelovanje i važnost Centra u tuzlanskoj zajednici od strane nadležnih gradskih struktura.

„Zemlja djece u BiH“ je prvi centar ovakvog tipa u BiH, inicijator je osnivanja Mreže Dnevnih centara u BiH, a dio je  i Regionalne mreže koju čine organizacije iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*