BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 15: Albanian Foreign Affairs Minister Ditmir Bushati (L) and High Representative of the European Union (EU) for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Council Federica Mogherini (R) address during a press conference at the end of an EU/Albania stabilisation and association council at the European Council in Brussels, Belgium on November 15, 2017. ( Anadolu Agency - Dursun Aydemir )

Evropska unija pozdravila reformski proces u Albaniji

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i potpredsjednica Evropske komisije, pozdravila je reformski proces u Albaniji, koji bi trebao ovu balkansku zemlju odvesti ka članstvu u uniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mogherini i albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati danas su u Briselu prisustvovali devetom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Albanije i EU.

“EU će pružiti podršku Albaniji u provođenju reformi pravosuđa, a očekujemo da će 2018. godina ponuditi jedinstvenu priliku za region i Albaniju. Proces evropskih integracija je nepovratan. Uvjerena sam da će Albanija znati iskoristiti sljedećih šest mjeseci i, štaviše, napraviti ključne korake ka evropskoj integraciji zemlje”, istakla je Mogherini.

Bushati je naglasio da će 2018. biti odlučujuća godina za Albaniju.

“Reforma pravosuđa je jedinstvena prilika. Razgovarali smo i o postignutim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala. Sve ovo potvrđuje našu volju. Naša dostignuća predstavljaju solidnu osnovu za budućnost zemlje u okvirima pregovora”, kazao je Bushati.

Mogherini je rekla da EU pozdravlja reforme iz 2017. godine, ali da Albanija, koja je od 1992. godine zemlja kandidat, mora ispuniti izuzetne uslove za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu.

Prije sedam dana albanski premijer Edi Rama, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s komesarom EU za proširenje Johannesom Hanom u Tirani, istakao je da je njegova zemlja zaslužila da počne pregovore o članstvu u EU.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*