Nikšić poziva da se velika prirodna nesreća ne politizira, izložio Domu naroda sanacione mjere Vlade

Federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je sve političke faktore da ne politiziraju veliku prirodnu nesreću, katatastrofalne poplave što su u dva maha ove godine, u maju i augustu, pogodile Bosni i Hercegovinu odnosno Federaciju, računajući i vremenske nepogode od prošlog vikenda.

– Federalna vlada i njene institucije, kloneći se i primjesa politike, čine maskimalne napore na sanaciji posljedica. Trenutno je prioritetan izazov zbrinjavanje ljudi koji su u ovim nepogodma izgubili trajno krov nad glavom – kazao je premijer prezentirajući na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu, informaciju Vlade i drugih odgovornih institucija o pruženoj pomoći i sanaciji posljedica prirodne katastrofe.

Danas je s kantonalnim premijerima razgovarano o zamjenskim lokacijama za gradnju izgubljenih domova a u toku su i intenzivne aktivnosti na osiguravanju pristupa novca kod Razvojne banke za oštećene privredne subjekte jer je kod ove banke otvorena namjenska kreditna linija s povoljnim uslovima.

Šteta nanesena u maju izlijevanjem velikih vodotokova te usljed klizišta procijenjene su na dvije milijarde KM, podsjetio je Nikšić, dok se štete usljed augustovskih poplava i nevremena prošlog vikenda još procjenjuju, ali su zasigurno značajne, dodao je.

U protekla tri mjeseca Federalna vlada je izdvojila oko 100 miliona KM, dok se trenutno radi na operacionalizaciji kredita Svjetske banke od 47 miliona dolara i već je počela obnova obdaništa, osnovnih škola i domova zdravlja, a u završnoj fazi je uspostava federalnog fonda za pomoć ugroženima.

Trenutno taj fond ima na raspolaganju 9,5 miliona KM i na današnjoj sjednici struktura fonda, koja je prethodila ovom vanrednom zasjedanju Doma naroda, razgovarano je o prioritetima i kriterijima za dodjelu pomoći.

U Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu, područjima Federacije koja su najteže pogođena katastrofom, uveden je trogodišnji moratorij u otplati supsidijarnih kredita, naveo je također Nikšić, govoreći o mjerama njegove Vlade koja se od početka poplava sastala više od 80 puta reagirajući na posljedice zbog kojih je dva puta u međuvremnenu rebalansiran federalni budžet.

Prvim rebalansom je izdvojena interventna pomoć od 10 miliona te još toliko za aktivnosti Civilne zaštite, kao i 4,4 miliona također za interventne potrebe. Drugim rebalansom je dodatnih 40 miliona namijenjeno najugroženijim kantonima – Posavskom, Zeničko-dobojsklom i Tuzlanskom, rekao je premijer.

Najviše novca izdvojeno je za projekte obnove koja će sigurno trajati godinama zbog razmjera katastrofe, zaključio je Nikšić pozivajući sve subjekte da ne unose primjese politike u ovaj problem, koje bi mogle biti intenzivirane stoga što se bliže opći izbori u Bosni i Hercegovini.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*