Vukovar obilježava 26. godišnjicu stradanja

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, na koju je tokom tromjesečne opsade Vukovara 1991. godine svakodnevno padalo po nekoliko stotina artiljerijskih projektila, u Vukovaru je danas počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 26. godišnjice stradanja tog grada tokom Domovinskog rata.

Oko vukovarske bolnice okupio se velik broj građana pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i iz inostranstva, a skupu prisustvuje i hrvatski državni vrh na čelu sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Nakon prigodnog programa “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” koje je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, učesnici obilježavanja uputiće se u Koloni sjećanja od bolnice do 5,5 km udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Ondje će delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće.

Kolonu sjećanja predvodiće branioci Vukovara zajedno sa članovima porodica poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branilaca koji su se prethodno okupili na Gradskom stadionu, te odatle u koloni došli do bolnice.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. novembra 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane od žestokih napada srpskih paravojnih jedinica i bivše JNA slomljena odbrana grada Vukovara.

Prema podatcima Opće bolnice Vukovar do sloma odbrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500.

U koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih branilaca i civila, a iz grada je protjerano oko 22.000 ljudi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*