Jadransko-jonska autocesta zajednički interes Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH

Izgradnja Jadransko-jonske autoceste zajednički je interes Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH, poruka je nakon sastanka premijera Hrvatske Zorana Milanovića sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom u Cavtatu, nedaleko od Dubrovnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku koji je održan u hrvatskom gradiću Cavtatu, osim o infrastrukturnim projektima, premijeri ovih zemalja razgovarali su i o evropskim i evroatlantskim integracijama. Sastanak je održan u okviru priprema za Konferenciju šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu, koju 28. augusta u Berlinu organizuje savezna kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Milanović: Jadransko-jonska cesta projekat koji se mora realizovati

Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je nakon sastanka da je na sastanku dominirala tema o autocesti koja bi povezala četiri države.

“Među brojnim temama koje nas vežu, jedna se posebno ističe, a to je pitanje Jadransko-jonske autoceste. To je zajednički interes za sve četiri države, a koji još uvijek nije ostvaren. To je bila glavna tema razgovora. To je cilj koji niko od nas još nije postigao. Druge teme razgovora su se odnosile na put ka evropskim integracijama, o pomoći, odnosno podršci koju Hrvatska može pružiti svojim susjedima na putu ka EU. Također smo razgovarali i o podršci Crnoj Gori prema NATO-u. Jadransko-jonska cesta je nešto što je naša bliska perspektiva. Za Hrvatsku taj put finansijski znači, radi produžetka trase, radi prenosa svog transporta koji trenutno ide preko Italije. Crnoj Gori je ovaj projekat bitan kao najbliža veza sa Zapadom, kao i Albaniji i BiH”, saopštio je Milanović.

Pozitivan korak u rješavanju infrastrukturnih problema

Crnogorski premijer Milo Đukanović razgovor sa kolegama iz Hrvatske, Albanije i BiH vidi kao pozitivan korak u rješavanju infrastrukturnih problema.

“Pokušavamo da osmislimo scenarij kako nadomjestiti dugo vrijeme zaostajanja naših država za ostalim razvijenim zemljama. Zbog toga smo fokusirani na ono što vjerujemo da predstavlja važan korak. Za Crnu Goru je to bez dileme razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture. U tom kontekstu je pitanje Jadransko-jonske autoceste bilo pod posebnom pažnjom našeg razgovora. To je važan koridor koji bi trebalo da približi mogućnost konzumiranja svih evropskih dostignuća i standarda za građane naših država. Pokušat ćemo, već na Konferenciji u Berlinu da ovo predstavimo kao važno pitanje razvoja regiona”, poručio je premijer Đukanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ohrabren je nakon sastanka sa kolegama iz regiona. Ističe da je Jadransko-jonska autocesta bitna za cijeli region.

“Idemo u Berlin bez ikakvih kompleksa. Pogledajte samo geografsku kartu i onda ćete vidjeti koliko je bitan ovaj koridor i koliko on dobrog donosi. Čini mi se da sa ohrabrenjem idemo u Berlin”, kazao je Bevanda, dok je albanski premijer Edi Rama iskazao zadovoljstvo što će ovaj projekat povezati sve zemlje regije.

“Ovo je prva godina kada se sastajemo oko zajedničkog projekta za sve naše zemlje, a to je Jadransko-jonska autocesta. Ona će povezati sjever Hrvatske, jug Hrvatske, dio BiH, Crne Gore, ali i Albaniju. Ovo je zajednički projekat za budućnost ljudi ove regije”, poručio je Rama.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*