Predstavnici Vlade TK, pred sastanak sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije,poručili da štrajk smatraju neosnovanim

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK su za sutra najavili sastanak sa Premijerom TK, nakon čega će odlučiti hoće li stupiti u generalni štrajk u četvrtak. Sindikat je do sada održavao polusatne štrajkove upozorenja na UKC-u Tuzla, jer je Općinski sud na zahtjev UKC-a, zabranio generalni štrajk u toj zdravstvenoj ustanovi. Tu odluku suda poništio je Kantonalni sud, nakon čega je omogućeno održavanje generalnog štrajka zaposlenicima na UKC-u. Ipak, u Sindikatu su odlučili da pokušaju uspostaviti socijalni dijalog kako bi se stekli uslovi za okončanje svih problema. Iz Sindikata su poručili da doktori nikad nisu bili odlučniji i složniji te da će ostati istrajni u svojim zahtjevima.

Pred najavljeni sastanak, Vlada je danas donijela Zaključak kojim je članove delegacije, koji budu razgovarali sa predstavnicima Strukovnog sindikata, zadužila da se pridržavaju svih pozitivno-pravnih propisa koji uređuju oblast radno-pravnih odnosa, kao i odluka sudova i Vlade Tuzlanskog kantona po ovom pitanju. Također, Vlada započeti štrajk smatra neosnovanim i poziva doktore medicine i stomatologije da isti prekinu i aktivno se uključe u pregovaranje po pitanju produženja važenja Kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva putem Nezavisnog sindikata zaposlenika u oblasti zdravstva.

Tek nakon održavanja sastanka predstavnika Vlade TK i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, bit će poznato hoće li u četvrtak biti generalnog štrajka na UKC-u Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*