Konferencija o smanjenju rizika od katastrofa u BiH s fokusom na djecu

Konferencija “Izgradnja i integracija sistema smanjenja rizika od prirodnih i drugih katastrofa u BiH s fokusom na djecu” organizirana je danas u Sarajevu.
Direktorica organizacije Save The Children Andrea Žeravčić je izjavila novinarima da na današnjoj konferenciji ova organizacija zajedno s Ministarstvom sigurnosti BiH prezentira rezultate trogodišnjeg projekta koji je provođen u općinama najviše pogođenim poplavama 2014. godine.

U protekle tri godine radili su na programima smanjenja rizika od prirodnih nesreća na lokalnom nivou u općinama Gradačac, Šamac, Maglaj, Srebrenica, Sanski Most i u Distriktu Brčko.

Po njenim riječima, projekat je obuhvatio rad u osnovnim školama, vrtićima, potom rad s lokalnim zajednicama u cilju procjene rizika u lokalnim zajednicama, izrade plana postupanja u slučajevima prirodnih i drugih nepogoda kao i širok niz edukativnih aktivnosti za nastavnike i učenike u tim školama.

– U svakoj od ovih škola smo, isto tako, podržali konkretne vježbe i aktivnosti evakuacije na zadane teme vezano za određene rizike kao i dali značajnu podršku školama da unaprijede svoju opremu, resurse u školama da bi bili u stanju da provode svoje planove postupanja – kazala je Žeravčić.

Napomenula je i da su pripremili značajan broj materijala koji će biti prezentirani na današnjoj konferenciji i koji će biti na raspolaganju i drugim školama i lokalnim zajednicama, da budu u stanju da rade na podizanju svijesti u lokalnim zajednicama o prirodnim i drugim nepogodama, kao i da rade na planovima o posupanju u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

Šef Odsjeka za strateško planiranje u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković je kazao da je fokus ovog projekta bio na djeci i menadžmentima škola, da ih pripreme da kroz postojeće nastavne planove i programe govore djeci kako da postupaju u nesrećama i kako da se zaštite u takvim situacijama.

– Globalna iskustva govore da je više od 60 posto djece pogođeno katastrofama i to nam daje obavezu i zadatak da u ovoj oblasti pokušamo napraviti iskorak. Sva ministarstva obrazovanja u BiH su prihvatila smjernice za smanjenje rizika i za obrazovanje nastavnika u školama – kazao je Brković.

Istaknuo je da su kroz ovaj projekat uspjeli da lokalne zajednice i škole dobiju odgovarajuće planske dokumente u oblasti zaštite i spašavanja i da im osiguraju određeni dio opreme i sredstva da bi bili spremni za djelovanje u takvim situacijama.

Najavio je da u narednoj godini, zajedno s Ministarstvom civilnih poslova i međunarodnim organizacijama, nastavljaju raditi u ovoj oblasti.

Jedna od učesnica projekta, učenica osnovne škole iz Brčkog Ema Bratić je kazala da djeca u njenoj školi često razgovaraju o ovoj temi kako bi se educirali o tome kako da postupaju u slučaju poplava ili drugih nepogoda.

Po njenim riječima, u školu im svake godine dolaze i vatrogasci te policajci koji im drže predavanja o tome, a organizirane su i razne radionice.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*