Kanadski grad Hamilton čestitao 25. novembar, Dan državnosti BiH

Na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika i članova Gradske skupštine je napisano: “Sretan 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Iz tog instituta navode da se to dešava u godini kada se obilježava 150 godina kanadske državnosti, 25 godina od prijema države Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije i 25 godina od kanadskog priznanja države BiH, a u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH, praznika koji je prijelomni historijski trenutak bh. države jer potvrđuje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje”.

Iz Hamiltona je još jednom u svijet poslana poruka: Bosna i Hercegovina, koja je ostala država kroz dugu svoju historiju, je povijesno-politička činjenica koja se ne može potisnuti iz državnog postojanja.

To što grad Hamilton obilježava Dan državnosti BiH je znak priznavanja bh. države, ali i znak da poštuju aktivizam bh. dijaspore, koja predstavlja realnu snagu i ključnu polugu bh. stvarnosti i državnosti u tom gradu.

Kanada nizom odluka podržava državu BiH. Bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim dokumentima, genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi, a Kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovini. Posebno je važno što kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH, svjetski Dan bijelih traka i Dan genocida u Srebrenici, navode iz Instituta za istraživanje genocida.

Institut za istraživanje genocida Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, te Bošnjački islamski centar Hamilton zahvalili su gradonačelniku Hamiltona i članovima gradske skupštine na stalnoj podršci državi BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*