Mijanmar: Rasprostranjeno seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama

Specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda Pramila Paten (Pramila Patten) izjavila je da je vojska Mijanmara počinila široko rasprostranjena zvjerstva nad ženama i devojčicama koje pripadaju muslimanskoj manjini Rohinja i da se to može smatrati ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidom.

Paten, koja je u Bangladešu upoznala brojne pripadnice naroda Rohinja, žrtve seksualnog nasilja, rekla je da u potpunosti podržava procjenu visokog komesara UN za ljudska prava Zeida Rada el Huseina da su Rohinje bile žrtve “etničkog čišćenja”.

Paten je je u Njujorku kazala da je široko rasprostranjeno seksualno nasilje “očigledno predstavljalo pokretački faktor” za 620.000 pripadnika Rohinja da napuste Mijanmar.

Dodala je da je to takođe bio “instrument terora za istrebljenje i uklanjanje Rohinja”.

Potpisan Memorandum o povratku izbjeglica
Mijanmar i Bangladeš potpisali su danas memorandum o razumijevanju u vezi sa povratkom stotina hiljada izbjeglica iz zajednice Rohinja, koje su pobjegle pred ofanzivom mijanmarske vojske, rekao je danas zvaničnik u Jangonu.

“Spremni smo da ih primimo nazad što prije, nakon što nam Bangladeš vrati formulare”, izjavio je Mint Kjaing, stalni sekretar u mjanmarskom Ministarstvu za rad, imigraciju i stanovništvo.
Riječ je o registracionim formularima koje Rohinje moraju da popune ličnim podacima prije repatrijacije.

SAD obustavile putovanja zvaničnika u državu Rakin
Sjedinjene Američke Države privremeno su suspendovale putovanja američkih zvaničnika u mjanmarsku državu Rakin.

Razlog je, kako su naveli zvaničnici, zabrinutost zbog potencijalnih protesta nakon što je američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) izjavio da nasilje nad pripadnicima muslimanske manjine Rohinja u Mijanmaru predstavlja “etničko čišćenje”, prenosi Rojters.

Tilerson je juče rekao da “nijedna provokacija ne može da opravda strašne zločine koji su se desili”.

Za zločine je okrivio snage Mijanmara i pripadnike “lokalnih građanskih samozaštita” i naveo da krivci “moraju da snose odgovornost”.

Američki kongresmeni i borci za ljudska prava apelovali su na administraciju predsjednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) da dešavanja u Mijanmaru okarakteriše kao etničko čišćenje. Tilerson je postupio na osnovu nedavne preporuke Stejt departmenta.

Vlada Mijanmara negirala je da je počinila bilo kakva zvjerstva.

Rohinnje generacijama žive u Mijanmaru, nekadašnjoj Burmi, ali im budistička većina ne priznaje državljanstvo.

Vojska je 25. avgusta započela veliku operaciju protiv lokalnih oružanih grupa u državi Rakin, koje su prethodno napale granični prelaz, policijsku stanicu i vojne jedinice.

Organizacija za ljudska prava “Hjumen rajts voč” (Human Rights Watch) navodi se da je od avgusta spaljeno 288 od ukupno 866 sela u ovoj mjanmarskoj državi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*