Novi zakon: U RS će biti zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima

U Republici Srpskoj u narednom periodu biće u potpunosti zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima i svim zatvorenim javnim prostorima. Predviđeno je to Nacrtom zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Rukovodilac Odsjeka Ministarstva zdravlja Republike Srpske za međunarodu saradnju i evropske integracije Alen Šeranić rekao je na konferenciji za novinare da su tim zakonom prvi put predviđena potpuna zabrana pušenja u kafićima i restoranima, gdje više neće biti odvojenih prostorija za pušače.

Osim pisanih, predviđena su i slikovna upozorenja na štetnost duhana na paklicama cigareta.

Također, prvi put su obuhvaćene i elektronske cigarete, te aditivi u cigaretama, a biće zabranjeno i korištenje mentola pri izradi cigareta i prodaja cigareta kraj obrazovnih, zdravstvenih i sportsko-rekreativnih ustanova.

Cilj novog teksta Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u  Republici Srpskoj je da se osigura nepušenje kao zdrav stil života, te da se smanji dostupnost duhana djeci i mladima.

“Pušenje je povezano s karcinomom pluća, a poznat je i uticaj na kardiovaskularni sistem”, ukazao je Šeranić ističući da su zakonom predviđene i kazne za kršenje odredbi zakona.

Odredbama novog teksta Zakona, kako je Šeranić rekao, očekuje se dalje smanjenje broja pušača i djece koja počinju da puše kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sistem s aspekta oboljenja koja su izazvana usljed pušenja.

Mjere koje su ugrađene u taj zakon u skladu su s konvencijama o kontroli duhana i duhanskih proizvoda, te o ljudskim pravima, a sve s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

Istraživanja su pokazala da je u tom bh. entitetu za 5% došlo do pada broja pušača u 2010. u odnosu na 2002. godinu, a da je najveći doprinos tome dalo usvajanje prvog Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda.

Na sjednici Vlade Republike Srpske utvrđen je i Nacrt strategije zaštite zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje 2018-2023.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*