Tuzlanski Manevarci čestitali građanima BiH Dan državnosti

 

Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a održano je 25. novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu.Završeno je 26.novembra u 4,00 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini je prisustvovalo 247 delegata sa pravom glasa iz cijele Bosne i Hercegovine,na kojoj je usvojena rezolucija ZAVNOBIH-a,u kojoj je izražena odlučnost naroda BIH da njihova zemlja,bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih svih njenih građana,sa istorijskim granicama koje su datirale  još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Agresijom na Bosnu i Hercegovinu 1992 god. direktno i snažno je udareno na temelje ZAVNOBIH-a,a agresija na Bosnu i Hercegovinu se i nakon proteklog rata nastavlja svom žestinom, najviše na zajednički život.Bosna i Hercegovina je moguća samo ako u njoj žive ravnopravno svi njeni narodi.Nema države na svijetu koja nema svoje praznike,koji su zajednički svima.Kada je u pitanju država nema sumnje da se treba na cijelom teritoriju obilježiti nekoliko važnih datuma iz istorije te države.

Naša Bosna i Hercegovina,i ako ima hiljadugodišnju istoriju prihvatila je za svoj rođendan,dan prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a 25.11.1943 godine,i ako je tada samo obnovljena  državnost BiH koja je izgubljena 1463 padom pod Osmansku vlast.Tada je u toku II svjetskog rata nađen zajednički jezik i BiH je opstala u današnjim granicama.

1992. godine sinovi i rodoljubi Bosne i Hercegovine su stali u odbranu tekovina ZAVNOBIH-a i zajedničkog života na ovim prostorima za što su živote izgubili mnogi naši saborci.Ovih tekovina se nikada nećemo odreći ako mislimo da imamo našu jedinu Državu Bosnu i Hercegovinu.

Članovi udruženja Manevarac sve ove godine baštine tradiciju obilježavanja svih praznika od značaja za državu BIH,kanton i Grad Tuzlu.Tako smo i ove godine planirali obilježiti ovaj datum polaganjem cvijeća na spomen obilježju Slana banja,kao i drugim sportskim aktivnostima.

Tim povodom  članovi Udruženja Demobilisanih policajaca 1992-1995“Manevarac“Tuzla upućuju iskrene čestitke svim građanima Bosne i Hercegovine u povodu 25.novembra dana Državnosti Bosne i Hercegovine.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*