U masovnoj grobnici u Vlasenici danas pronađene još četiri žrtve

Na lokalitetu Jelenik-Jelovačka česma, na području općine Vlasenica, danas su ekshumirana četiri nekompletna tijela, a u proteklih nekoliko dana ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci deset žrtava, među kojima se nalaze i posmrtni ostaci ženske osobe uz koju je pronađen nakit.
Potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana, a pretraživanje se vrši ručno i mašinski.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtve putem analize DNK uzorka.

Istražilac Tužilaštva BiH se svo vrijeme nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

Ekshumaciji prisustvuju predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici PS Vlasenica, koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Proces ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH, što je više puta istaknuto, a ovaj proces je naročito bitan zbog porodica žrtava ratnih zločina, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*