Sutra na Tušnju počinje „Danska škola fudbala“

Javna ustanova „Gradski stadion Tušanj“ i Općina Tuzla, u saradnji sa Danskom i Norveškom vladom organizuju otvorenu zabavnu školu fudbala. Škola je namjenjena dječacima i djevojčicama uzrasta od 7 do 14 godina, i održat će se naredna tri dana na pomoćnom terenu stadiona Tušanj.

Projekat poznatiji kao „Danska škola fudbala“, počeo je 1998.godine kada su Vlada Danske i Fudbalski savez Norveške, odlučili da na neki način pomognu djeci Bosne i Hercegovine. Ove aktivnosti se tradicionalno održavaju početkom avgusta, ali obzirom na elementarne nepogode organizatori su bili primorani da sve prolongiraju. Kako je gostujući u našem jutarnjem programu „Jutro u 7“ kazao Enes Babajić, lider Danske škole fudbala u Tuzli, treneri koji će raditi sa djecom su ovog mjeseca, u Tesliću prošli edukativne programe koje će primjeniti u svom radu.

„Napomenuo bi da smo ove godine nastojali malo izmjeniti trenerski kadar. Sa djecom će raditi osam trenera iz Tuzle i sedam iz Živinica, i svi su provjerna fudbalska imena. Planirani su bili i treneri tuzlanske Slobode Hasić, Kuduzović,… ali zbog svojih obaveza nisu mogli prihvatiti poziv. Pomenuo bi i bivšeg kapitena Slobode Adnana Sarajlića, koji je trenutno trener mlađih selekcija Proletera iz Slavinovića.“, kazao je Babajić.

Interes je kao i svake godine odličan. Broj djece koja će ove godine učestvovati u „Danskoj školi fudbala“ je 105, a prema riječima organizatora, da su uslovi dozvolili taj broj je mogao biti i mnogo veći. Vrijedi pomeniuti da će u 27 zemalja Evrope, u koliko ih se implementira projekat, ove godine ukupan broj polaznika preći milion.

„Ovaj projekat je zamišljen da se okupe sva djeca, a ne samo ona vezana za škole fudbala. Nastojimo da iz godine u godinu povećamo procenat djevojčica. Ovaj put bi pozvao roditelje da dođu na stadion i dovedu djecu. Bez obzira na ovaj limitirani broj učesnika, mi ćemo nastojati da svako dijete dobije priliku da učestvuje“, dodao je Babajić.

Nakon tri dana u Tuzli aktivnosti sele u Živinice, a u nedjelju učesnicima će biti uručene diplome. Za sve učesnike škole obezbjeđene su majice, kačketi, narukvice, kao i hrana i napitci za vrijeme trajanja škole. Generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Tuzla, a tehnički izvršilac je JU „Gradski stadion Tušanj“ Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*