VSTV o provjeravanju ratne prošlosti sudija i tužilaca

Visoko sudsko i tužilačko vijeće /VSTV/ BiH izjasniće se danas o prijedlogu revidiranih zaključaka u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, najavljeno je iz Vijeća.

Izjašnjavanje o zaključcima, koje je bilo najavljeno za 16. novembar, odgođeno je  jer članovi Vijeća nisu postigli usaglašen stav o tome.

Tada je najviše nerazumijevanja izazvao peti zaključak u kojem je termin “bez disciplinskog postupka” stvorio mnogo pogrešnih interpretacija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija tada objasnio da se u prvoj tački prve verzije petog zaključka govorilo o potrebi uvođenja korektivnog mehanizma, da se izvrši razrješenja sudija bez disciplinskog postupka usljed okolnosti koje nisu bile poznate u vrijeme imenovanja.

Druga tačka tog zaključka govori da taj korektivni mehanizam treba da bude usklađen sa svim pravnim standardima i zahtjevima Evropske konvencije, a Tegeltija kaže da su osmišljavanje tog postupka prepustili njihovoj Komisiji za legislativu.

“Rečenica `bez disciplinskog postupka` otvorila je kontroverze u javnosti i da li to znači da će se sudije razrješavati na način da se odstranjuju sistemom oni koji su `politički nepodobni`. Pošto to nije bila namjera ni u prvom zaključku, mi smo drugim zaključkom ostali kod potrebe uvođenja korektivnog mehanizma, s tim što smo rekli da prihvatamo da on bude ugrađen u poznati disciplinski postupak kao njegovo unapređenje i proširenje. Od Evropske komisije smo tražili da organizuje TAIEKS seminar, i pomognu nam da osmislimo mehanizam kako bi zadovoljili evropske potrebe”, objasnio je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić tada je smatrala da je peti zaključak trebalo staviti van snage jer već postoji predviđeni mehanizam, a u slučajevima da određeno lice nije navelo da se protiv njega vodi sudski postupak, disciplinski tužilac može pokrenuti proces.

“Svaki drugi postupak, koji bi bio mimo disciplinskog, bio bi katastrofa. Ovaj zaključak je za mene neprihvatljiv”, rekla je Jukić.

Zbog neslaganja članova VSTV-a Tegeltija je tada, nakon burne rasprave, odgađanje izjašnjavanja obrazložio potrebom da se još jednom sagledaju korigovani prijedlozi zaključaka da bi bili u skladu sa evropskim propisima.

Tegeltija je rekao da je Delegacija Evropske komisije tražila da zaključci doneseni 26. oktobra, koji su izazvali brojne reakcije domaće javnosti i međunarodne zajednice, ponovo budu razmotreni i prilagođeni evropskim standardima.

On je istakao da se u ovom slučaju odlučuje u kontekstu opredjeljenja BiH i svih njenih društvenih aktera za pristupanje EU, dodajući da VSTV ne bi želio da preduzima nijedan korak koji bi bio ocijenjen kao prepreka tom putu.

Prema njegovim riječima,Vijeće kao cjelina i nijedan njegov član pojedinačno, neće učiniti ništa što će narušiti lični i profesionalni integritet i integritet VSTV-a, jer nisu spremni da urade nešto što može ugrožavati njihovo mišljenje.

On je naglasio da će VSTV dati svoj maksimum da uobliči zaključke u formu koja će biti u skladu sa zahtjevima koji se pred Vijeće, kao jednu od institucija BiH, stavljaju u kontekstu pridruživanja EU.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*