VSTV izmijenio sporne zaključke o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca

Ključna izmjena odnosi se na peti zaključak, koji je i najviše bio sporan, a koji je ranije podrazumijevao da sudije i tužioci mogu biti smijenjeni bez prethodnog postupka istrage, što je sada izmijenjeno.

Tekst izmijenjenih zaključaka glasi:

1. Zaključci VSTV-a BiH od 26.10.2017. godine, bliže navedeni pod tačkama 1. i 2., ostaju na snazi.

2. Zaključci VSTV-a BiH, bliže navedeni pod tačkama 3. do 5., se mijenjaju i glase:

3. Vijeće je usvojilo zaključak kojim podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce na obavezu da u skladu sa članom 78. stav 2. Zakona o VSTV-u BiH, dostavljaju informacije iz člana 76. i 77. istog Zakona, Uredu disciplinskog tužioca, uključujući informacije:

a) ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku;
b) ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo.

4. Izražavajući jedinstveno opredjeljenje o potrebi unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, VSTV BiH usvaja slijedeći zaključak: “U cilju efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, u namjeri efikasnije raspodjele resursa i jačanja kapaciteta institucija, a kako bi identifikovali glavne probleme rada pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina, Vijeće je prihvatilo ponudu Misije OSCE-a u BiH te usvaja zaključak da se od Misije OSCE-a u BiH, koja vrši monitoring procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, zatraže svi statistički podaci, zapažanja i analize koji utiču na efikasnost i kvalitet procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, a posebno podaci o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podaci vezani za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti.”.

5. Izražavajući jedinstveno opredjeljenje za jačanje integriteta sudskog sistema i s tim u vezi potrebe unapređenja procesa imenovanja i disciplinske odgovornosti te jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH, VSTV BiH donosi slijedeće zaključke:

a) VSTV BiH zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a BiH, kao i Zakona o VSTV-a BiH, u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske unije (Peer review) po pitanju postupka imenovanja i disciplinskog postupka u pravosuđu BiH, te noveliranja Zakona o VSTV-u BiH u okviru Strukturiranog dijaloga a u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Peer review sa rokom do 28.2.2018. godine;

b) VSTV BIH će od Evropske komisije zatražiti održavanje TAIEX seminara po pitanju mehanizma za vršenje provjera prošlosti kandidata za nosioce pravosudnih funkcija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*