Jukić: Provjeravat će se ratna prošlost sudija i tužilaca koji tek treba da uđu u pravosuđe

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić objasnila je za Klix.ba da je osnovna razlika, usvojena na današnjoj sjednici, to što će se provjeravati ratna prošlost kandidata koji tek treba da uđu u pravosuđe.

“Usvojeno je to da se ide na taj TAIEX seminar, koji će organizirati Evropska komisija, ali to se odnosi samo na prošlost, odnosno podobnost kandidata koji treba da uđu u pravosuđ, a ne postojeći, kako je do sada bilo predviđeno. To je osnovna razlika u odnosu na prvobitni zaključak predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije”, kazala je Jukić.

Kompromis na prijedlog Nezirovića

Napomenula je kako je odluka, naposljetku, usvojena kao kompromis, koji je predložio član VSTV-a i sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Goran Nezirović.

“Moje je mišljenje bilo da je bolje da se tri-četiri tačke stave van snage, pa da u budućnosti razmatramo unapređenje rada disciplinskog. Ja sam na sjednici rekla da mi već imamo taj korektiv, gdje kandidati moraju popuniti u obrascu jesu li bili osuđivani, je li protiv njih podignuta optužnica. Sve to ako ne navedu, bilo kad kad se sazna, to ne zastarijeva i postoji mogućnost da se vodi protiv njih disciplinski postupak”, kazala je Jukić.

Prema njenom mišljenju, uopće nije trebalo donositi ovakve zaključke.

“Oni su nažalost doneseni. Nisu kao prvobitno predloženi. Mnogo su bolji zakljčci nego što su bili na početku. Što je najvažnije: nema preispitivanja prošlosti sudaca i tužilaca. Ne da se oni plaše, nego bi nastupila bojazan druge vrste. Kad bi svako tako mogao da traži njihove podatke ne bi se osjećali sigurno i to bi utjecalo na rad sudija i tužilaca”, kategorična je Jukić.

Istakla je da su zaključci doneseni zato što je međunarodna zajednica utvrdila da su bili protiv evropskih stečevina i da se oni moraju mijenjati.

“Ja sam shvatila da ih moramo staviti van snage, četiri-pet. Međutim, danas je donesena takva odluka. Uglavnom, sve je nastalo kao kompromis i svi su glasali za takve zaključke. Do toga se došlo”, napomenula je Jukić.

Tegeltija za provjere i postojećih sudija i tužilaca

Kako saznajemo, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija se na današnjoj sjednici zalagao da se u provjere uključuju i postojeće sudije i tužioci.

“Osnovna stvar je bila da je Goran Nezirović govorio da ne želi da prihvati da taj TAIEX seminar bude za sve tužioce i sudije, nego samo za kandidate. Predsjednik Milan Tegeltija je prvo predlagao da to uključuje i postojeće sudije. Ali mi to nismo prihvatili, to bi bila jedna nesigurnost u pravosuđu. To više nisu oni zaključci koji su nekada bili”, zaključila je Ružica Jukić.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je novinarima nakon sjednice da su članovi Vijeća na dodatnim konsultacijama tokom pauze sjednice odlučili da prva dva zaključka ostaju nepromijenjena, dok su treći, četvrti i peti izmijenjeni.

“Prva dva zaključka, koja su usvojena 26. oktobra, usmjerena su na informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Ona se isključivo bave tom informacijom i proslijeđena su u Kancelariju disciplinskog tužioca i Tužilaštvu BiH koji su nadležni da postupaju po njoj i tretirat će je kao prijavu”, rekao je Tegeltija.

Za ostala tri zaključka rekao je da su sistemskog karaktera i nikada se nisu odnosila na osobe koje su obuhvaćene informacijom, nego na sve nosioce pravosudnih funkcija nevezano za informaciju Centra koja je samo bila povod da se pozabave cjelokupnim pravosudnim sistemom.

Prema trećem zaključku, Vijeće podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce da Kancelariji disciplinskog tužioca dostavljaju informacije ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku ili ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo.

U četvrtom zaključku se navodi da Vijeće prihvata da od OSCE-a, koji vrši monitoring procesuiranja ratnih zločina, zatraži sve statističke podatke, zapažanja i analize koji utiču na efikasnost i kvalitet procesuiranja ratnih zločina, a posebno podatke o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podatke vezane za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti.

U petom zaključku Vijeće utvrđuje potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca s ciljem jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i povjerenja javnosti.

TAIEX seminari za provjere prošlosti

U tom smislu, Vijeće zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a, kao i zakon o VSTV-u s ciljem pune implementacije Misije stručne procjene EU o pitanju disciplinskog postupka u pravosuđu BiH, te niveliranja zakona o VSTV-u u okviru Strukturalnog dijaloga, a u skladu sa Akcionim planom za implementaciju per review sa rokom do 28. februara 2018. godine.

VSTV će od Evropske komisije zatražiti održavanje TAIEX seminara o pitanju mehanizma za vršenje provjera prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Tegeltija je rekao novinarima da je TAIEX seminar jedan od osnovnih alata Evropske komisije za prilagođavanje standarda svih oblasti društvenog života u zemljama koje su kandidati za članstvo u EU, među kojima je i BiH.

“To je seminar koji podrazumijeva evropske stručnjake sa kojima razmjenjujemo iskustva i iznalaženje najboljih rješenja i standarda koji su aplikativni u BiH a kompatibilni sa propisima EU”, rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je korektivni mehanizam, odnosno rečenica “bez disciplinskog postupka” stvorila najveći prostor za spekulativna tumačenja namjera VSTS-a, stvarajući sliku da ova institucija želi da ima prijeki sud za odstranjivanje politički nepodobnih tužilaca.

“Zbog svih reakcija koje su uslijedile, a naročito nakon reakcije Evropske komisije jer je BiH na evropskom putu, mi smo odlučili da integrišemo taj korektivni mehanizam unapređenjem disciplinskog postupka kao mehanizam koji je svima poznat, koji ne može da izazove nikakve nedoumice i različita tumačenja”, rekao je Tegeltija.

Smiriti strasti u zemlji i izbjeći zlonamjerna tumačenja

Prema njegovim riječima, unapređenje disciplinskog postupka, kao forma i proces predviđeno je za eventualno sankcionisanje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji počine bilo kakav disciplinski prekršaj, a da se za one koji tek treba da uđu u pravosuđe razgovara o provjeri prošlosti kao back checku koji trenutno nedostaje pravosuđu BiH.

Predsjednik VSTV-a istakao je da je današnja odluka donesena jednoglasno u namjeri da se strasti u BiH smire i da se izbjegne bilo kakva pogrešna i zlonamjerna tumačenja onoga što Vijeće nudi.

On je potvrdio da Tužilaštvu BiH nije prijavljen nestanak dosijea nosilaca pravosudnih funkcija jer, kako kaže, ne znaju šta se s njima desilo, podsjetivši da je bilo preseljenje iz zgrade OHR-a, gdje su čuvani dosijei, u nove prostorije.

Tegeltija je dodao da će, ukoliko VSTV pronađe da je bilo nešto neovlašteno, preduzeti sve potrebne radnje, uključujući i eventualne prijave nadležnim organima.

On je izrazio žaljenje što su zbog ranije predloženih zaključaka koji su izazvali brojna reagovanja profesionalne zajednice u Federaciji BiH i međunarodne zajednice, neke ambasade u BiH uskratile finansiranje određenih projekata VSTS-a, kao i zbog toga što je Ambasada SAD u BiH odgodila finansiranje konferencije koja će 5. i 6. decembra biti održana u Banjoj Luci.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*