Grabar Kitarović o presudi: Hrvatska nije napala nikoga

Predsjednica Republike Hrvatske obratila se danas javnosti u povodu presude Haškog suda Prliću i drugima.

“Na početku želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka”, kazala je predsjednica Hrvatske na početku, čovjeka koji je radije dao život nego živio osuđen za djela koja nije počinio. “Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod”, dodala je.

”Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se obranio velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost”, istakla je.

‘U najskorije vrijeme posjetit ću BiH’

“Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja. Kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dvije države, u najskorije vrijeme posjetit ću Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti je priznala referendum o samostalnosti. Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko tisuća izbjeglica iz BiH. Najveći dio humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao je upravo preko RH”, kazala je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je prekinula posjetu Islandu i vratila se u Hrvatsku,

Šestorici čelnika Herceg-Bosne Haški sud je jučer, podsjetimo, pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH; Prliću 25, Stojiću, Praljaku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što mu je pročitana presuda, Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posljedica preminuo u bolnici.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*